Get Adobe Flash player

Προτάσεις

Newsletter

Γραφτείτε στο Newsletter μας και μείνετε ενημερωμένοι!

Καθαρά Δευτέρα

 

Την Καθαρά Δευτέρα στην περιοχή του Στρυμονικού κόλπου υπάρχουν ποικίλες εκδηλώσεις με κοινό στοιχείο σε όλες την Παραδοσιακή Φασολάδα και την μοναδική Λαγάνα.

 

Σε όλους τους οικισμούς οι κάτοικοι "καθαρίζονται από τα κρεατικά και τις αμαρτίες" και ετοιμάζονται να υποδεχθούν την νηστίσιμη σαρακοστή.

 

Ξεκινώντας κανείς την περιήγηση του από την Ασπροβάλτα, συναντά στους δρόμους της την Φιλαρμονική Μπάντα του Δήμου Αγίου Γεωργίου και ακολουθώντας την καταλήγουν όλοι μαζί στο Αμφιθέατρο, όπου τους περιμένουν οι εκπρόσωποι και τα μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου «Ελλήσποντος» για να τους κεράσουν την παραδοσιακή φασολάδα με την λαγάνα, αλλά και πλήθος νηστίσιμων εδεσμάτων. Το κέφι φουντώνει και υπό τους ήχους της μπάντας, στήνεται ο χορός.

 

Συνεχίζουμε την περιήγησή μας και φτάνουμε στην πλατεία των Νέων Βρασνών όπου έχει στηθεί περίτεχνα το Γαϊτανάκι από το χορευτικό τμήμα του Πολιτιστικού Συλλόγου Νέων Βρασνών. Ακολουθούν παραδοσιακοί χοροί από το παιδικό και το εφηβικό τμήμα του συλλόγου και με την συνοδεία της λαϊκής ορχήστρας το γλέντι ξεκινά.

 

Στα Νέα Βρασνά η φασολάδα είναι μαγειρεμένη στα σπίτια των νοικοκυράδων με περίσσια μαγειρική τέχνη. Το νέο σχετικά αυτό έθιμο προστάζει τα μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου να μοιράζουν από 1-2 μέρες πριν τα φασόλια στα σπίτια του χωριού και οι νοικοκυρές με την σειρά τους καλούνται να μαγειρέψουν την παραδοσιακή φασολάδα και να την προσθέσουν την Καθαρά Δευτέρα στα καζάνια της πλατείας. Δίπλα από τα καζάνια όπου και αν γυρίσεις βλέπεις κατσαρόλες. Κατσαρόλες που με πολύ αγάπη οι κάτοικοι προσφέρανε το περιεχόμενό τους για την γιορτή και την διατήρηση του μοναδικού αυτού εθίμου.

 

Βέβαια θα σας φαίνεται παράξενη η νοστιμιά της φασολάδας και θα αναρωτιέστε πως είναι δυνατόν να είναι τόσο νόστιμη παρόλο το γεγονός ότι έχει μαγειρευτεί από τόσες  πολλές νοικοκυρές.

 

Δεν θα σας λύσουμε την απορία, αλλά σας προκαλούμε να την ανακαλύψετε μόνοι σας!!! Ελάτε φέτος την Καθαρά Δευτέρα και ερευνήστε το σαν άλλοι Πουαρό.

 

Τα έθιμα όμως δεν σταματάνε εδώ. Ανηφορίζουμε για τα Βρασνά, το όμορφο αυτό γραφικό – παραδοσιακό χωριό μας και πριν καλά -  καλά παρκάρουμε ακούμε τους ζουρνάδες και τα νταούλια να βαρούν. Οι ήχοι μας οδηγούν στην κεντρική πλατεία Χοροστάσι και εκεί μαγευόμαστε…

 

 Τα καζάνια φυσικά πρωταγωνιστούν, η φασολάδα και το ποτό καταναλώνονται σε τρελούς ρυθμούς. Το κέφι κορυφώνεται. Σχεδόν όλοι όσοι συναντήσαμε στα δύο άλλα χωριά είναι τώρα εδώ είτε «στρωμένοι» στα τραπέζια της πλατείας, είτε παρασυρμένοι από το χορό και δεν θα φύγουν παρά μόνο αργά την νύχτα.

 

Κάπου εκεί όμως παραφυλάνε και οι κάτοικοι του χωριού με κάρβουνα στα χέρια και μόλις σας «βρούν μπόσικους», όπως λένε, αρχίζουν τον Μουτζουροπόλεμο.

 

Και ποιός άραγε πρόλαβε και γλίτωσε από τα  χέρια τους?

Σας περιμένουν μην τους ξεχάσετε γιατί εσείς θα χάσετε…

 

Από την άλλη μεριά στον Σταυρό στον κεντρικό δρόμο του χωριού έχουν στηθεί οι πάγκοι με τις φασολάδες, τις λαγάνες και τα άλλα νηστίσιμα εδέσματα αλλά κάπου μεταξύ τους θα μοσχομυρίσουν τα παραδοσιακά σουβλάκια, για τους πολύ πεινασμένους και καθόλου λάτρεις τις φασολάδας. Η λαϊκή ορχήστρα δίνει και εδώ το ρυθμό και οι κάτοικοι και οι επισκέπτες γίνονται ένα στους κύκλους του χορού και ενώνουν τα χέρια στο ξέφρενο γλέντι.

 

Τελευταίος αλλά όχι λιγότερο σημαντικός προορισμός μας ο Άνω Σταυρός και η παραδοσιακή πλατεία. Εκεί τα μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου ΜΑΣ ΑΕΤΟΣ έχουν ετοιμάσει όλα τα εδέσματα της ημέρας από λαγάνες, φασολάδα, χαλβάδες και ελιές, αλλά το κυριότερο στοιχείο τους είναι η διάθεση τους για γλέντι και χορό και γι'αυτό διαλέγουν πάντα την καλύτερη Λαίκή ορχήστρα. Όλος ο Σταυρός και ο Άνω Σταυρός καθώς επίσης και εκατοντάδες επισκέπτες συναντιούνται στην Παραδοσιακή Πλατεία  με μοναδικό σκοπό την διασκέδαση!!!

 

Πηγές μας λένε ότι είναι ίσως το καλύτερο ύψωμα για τους περίφημους χαρταετούς. Εσείς δεν θα δοκιμάσετε?

 

Πάντως Χαρταετοί πετιούνται και ανεμίζουν σε όλη την ακτογραμμή απο την Ασπροβάλτα μέχρι την Ολυμπιάδα και σε όλες τις πλαγιές των τοπικών βουνών. Διαλέξτε το καλύτερο σημείο και πετάξτε το δικό σας Χαρταετό. Προσέξτε όμως : "να πετάτε αετό" μόνο την Καθαρά Δευτέρα...