Get Adobe Flash player

Προτάσεις

Newsletter

Γραφτείτε στο Newsletter μας και μείνετε ενημερωμένοι!

Αξιοθέατα του Στρυμονικού Κόλπου

Πολιτιστικό Κέντρο Ιερισσού

 

Στο Πολιτιστικό Κέντρο Ιερισσού μπορείτε να περιηγηθείτε τον Εκθεσιακό χώρο όπου συνήθως φιλοξενούνται είτε έργα με θέμα το Άγιον Όρος, είτε έργα ντόπιων καλλιτεχνών.

Το σημαντικότερο όμως τμήμα του Πλιτιστικού Κέντρου Ιερισσού είναι αδιαμφισβήτητα ο κινηματογράφος με τις τρισδιάστατες ταινίες. Οδοιπορικό στο Άγιον Όρος, ο Θαλασσοκόμος και οι Μύθοι του Αισώπου είναι οι ταινίες του 2010.Το Άλσος του Αριστοτέλη

 
Στο όμορφο ορεινό χωριό Στάγειρα, στην Β.Δ. είσοδο του Δήμου Σταγείρων - Ακάνθου, σ' ένα πάρκο με θέα σ' όλον τον κόλπο της Ιερισσού, βρίσκεται το "Άλσος Αριστοτέλους".Το Άλσος, στο οποίο εδώ και πολλά χρόνια υπάρχει ο αδριάντας του Αριστοτέλη, εξοπλίστηκε με διαδραστικά όργανα. Τα όργανα αυτά εφαρμόζουν φυσικά φαινόμενα για τα οποία γίνονται αναφορές στο σύγγραμμα του μεγάλου Δασκάλου "Τα φυσικά". Το Ηλιακό ρολόι, ο Φακός, η Πυξίδα, το Πεντάφωνο, οι Οπτικοί δίσκοι, το Εκκρεμές, ο Υδροστρόβιλος, οι Σφαίρες Αδράνειας, τα Παραβολικά κάτοπτρα και τα τηλεσκόπια σας περιμένουν να τα κατανοήσετε!!!


Ενυδρείο Ιερισσού

 
Στεγάζεται διακριτικά στην παραλία της Ιερισσού σε ημιυπόγειο χώρο.
 
Λειτουργεί από το Μάιο του 2005 και συγκεντρώνει το ενδιαφέρον του κόσμου καθώς φιλοξενεί ψάρια, θαλασσινά και οστρακοειδή από τον κόλπο της Ιερισσού όπως μουρμούρες, σαλάχια, σκορπιούς, μπαρμπούνια, πέρκες, ροφούς, σαργούς, αστακούς, χελιδονόψαρα κ.α.
Είναι χωρητικότητας 40 κυβικών μέτρων και περιέχει θαλασσινό νερό, το οποίο ανανεώνεται συνεχώς με ειδική αντλία που συνδέεται με τη θάλασσα.
Είναι ανοιχτό όλο το 24ωρο και η είσοδος είναι ελεύθερη.
 


Κρουαζιέρα Αγίου Όρους

Η Κρουαζιέρα για το Άγιο Όρος ξεκινάει από την Ουρανούπολη δύο φορές την ημέρα. Καθημερινά από 1η Απριλίου έως 31η Οκτωβρίου. Η μεσημεριανή κρουαζιέρα στο Άγιο Όρος είναι διαθέσιμη από 15η Μαΐου έως 15η Οκτωβρίου. Η διάρκεια της κρουαζιέρας στο Άγιο Όρος είναι τρεις ώρες.

Με το πλοίο «Καπετάν Φώτης»  η κρουαζιέρα ξεκινάει στις 10:30 και διαρκεί μέχρι τις 14:00, ενώ μεσημεριανή ξεκινάει αμέσως, δηλαδή στις 14.00. (https://athos-cruises.gr/product/cruise-1-tickets-ouranoupolis-to-mount-athos/)

Με το πλοίο Calypso η πρωινή κρουαζιέρα ξεκινάει στις 11.00 και διαρκεί μέχρι τις 14.00 ενώ η απογευματινή ξεκινάει απο τις 15.30 και διαρκεί μέχρι τις 18.30 (https://www.calypso-cruises.gr/booking/)

Οι τιμές για τις τρίωρες κρουαζιέρες κυμαίνονται περίπου στα 20 ευρώ για τους ενήλικες και στα 10 ευρώ για τα παιδιά.

Με το πλοίο Νεφέλη ξεκινάει στις 09.30 το πρωί και ειναι ημερήσια. Διαρκεί 8 ώρες. (http://www.nefeli-cruising.gr/διαδρομή-2/)

Με το "πειρατικό" καράβι Μένια - Μαρία III η κρουαζιέρα ξεκινάει στις 09.30 και διαρκεί μέχρι τις 16.30 (https://sithoniahotels.gr/sithonia-guide/cruises-sithonia-ouranoupoli/menia-maria-iii-agio-oros-krouaziera)

Φυσικά μπορείτε να κλείσετε την εκδρομή σας και μέσω τουριστικού γραφείου.

Στην περιοχή μας οργανωμένες κρουαζιέρες στο Άγιον Όρος πραγματοποιεί το γραφείο : Chatzis Travel (https://www.chatzistravel.gr/)Εργαστήριο μελισσοκεριού στα Πετροκέρασα (Γαλιάγρα)

 

Η Γαλιάγρα, παραδοσιακό εργαστήριο εξαγωγής και παρασκευής κεριού, ίσως το μοναδικό στην Ελλάδα φτιαγμένο από ξύλο, με σιδερένιο κοχλία.

Η Γαλιάγρα των Πετροκεράσων έχει χαρακτηρισθεί ως νεότερο μνημείο από την Εφορία Νεότερων Μνημείων Θεσσαλονίκης.

Ακολουθώντας τα σοκάκια του χωριού ο δρόμος θα μας βγάλει στο εργαστήριο κεριού και εκεί θα θαυμάσουμε το παλιό αυτό εργαστήριο.

 


Αποστακτήριο Τσίπουρου

 

Εργαστήριο απόσταξης παραδοσιακού τσίπουρου. Οι κάτοικοι των Πετροκεράσων εδώ και δεκαετίες καλλιεργούν αμπέλια με τοπικές ποικιλίες.

 
Τα τελευταία χρόνια έχουν προστεθεί και άλλες ποικιλίες σταφυλιών που με την πρόσμιξη των παλιών μας χαρίζουν το πολύ καλό διπλοβρασμένο τσίπουρο και το μπρούσκο κόκκινο κρασί.
 
Στο αποστακτήριο που είναι ιδιοκτησία της Κοινότητας κάθε χρόνο τον Νοέμβριο και το Δεκέμβριο οι παραγωγοί βράζουν τα τσίπουρα.
 


Μουσείο Αμφίπολης

 

Μια «ξενάγηση» στην αρχαιότητα, από τους προϊστορικούς μέχρι τους ύστερους βυζαντινούς χρόνους μπορεί να έχει κανείς μέσα από τις αίθουσες του Μουσείου της Αμφίπολης. Μνημεία της ιστορίας και του πολιτισμού της πόλης, κτερίσματα που δίνουν το στίγμα μιας μακρινής στο βάθος του χρόνου καθημερινότητας αποτυπώνουν συνήθειες, ήθη, έθιμα, οικονομία, όλες εκείνες τις συνθήκες διαβίωσης που ορίζουν τη λειτουργία μιας κοινωνίας. Μιας κοινωνίας, στην προκειμένη περίπτωση, άρτια δομημένης και λειτουργικής έτσι όπως ορίζεται σε κάθε εποχή από την πρόοδο και την ακμή.
 
Το Μουσείο ήδη από μόνο του σαν εγχείρημα έχει να μιλήσει για την δική του ιστορία ύπαρξης. Η έμπνευση αλλά και το μέλημα της υλοποίησης ενός χώρου όπου θα στεγαζόταν η πλούσια ιστορία αυτού του τόσο σημαντικού αστικού κέντρου της Μακεδονίας, ανήκει σε μία μορφή της ελληνικής Αρχαιολογίας, τον Δημήτριο Λαζαρίδη. Υπό την δική του καθοδήγηση, αρχικά ως εφόρου αρχαιοτήτων της Ανατολικής Μακεδονίας και στη συνέχεια ως γενικού επιθεωρητή αρχαιοτήτων, το Μουσείο, έργο του αρχιτέκτονα Αργύρη Μπακιρτζή, άρχισε να χτίζεται το 1976, διακόπηκε ένα χρόνο μετά για να ξαναρχίσει το 1984 και να ολοκληρωθεί το 1995. Μικρό αλλά με πολύ καλή αισθητική αποτελεί σήμερα ένα «κόσμημα» και έναν σημαντικό πλούτο για το γραφικό χωριό της νέας Αμφίπολης και φυσικά για τον Νομό Σερρών.
 


Μουσείο Βυζαντινών Οργάνων στο Δ.Δ. Αδάμ

 

Στο Δ.Δ. Αδάμ (που απέχει 2 χλμ από το Ζαγκλιβέρι) λειτουργεί ένα πρωτότυπο μουσείο.

 
Πρόκειται για το Μουσείο Βυζαντινών Οργάνων Μουσικής τα οποία εκτίθενται με έναν  θαυμάσιο τρόπο.
 
Το Μουσείο στεγάζεται στο παραδοσιακό πέτρινο κτίριο του παλαιού σχολείου του Αδάμ , το οποίο αποτελεί ένα θαυμάσιο αρχιτεκτόνημα και βρίσκεται στο κέντρο του χωριού.


Aristotle's Park

 
Aristotle's park is located in Stagira. The Theme park is located in a most outstanding area with a marvellous view towards the gulf of Ierissos and the whole peninsula of Athos. When the weather is clear you can see some of the monasteries on Mount Athos using the telescopes there.

It also includes a series of other instruments which when used properly will show the phenomena of nature. All of this is dedicated to the famous philosopher and his work called "the Natural". Solar clock, Lens, Compass, Pentaphone, Optical Discs, Pendulum, Water turbine, Inertia spheres, Parabolic reflectors and Telescopes are waiting to be discovered!!!