Get Adobe Flash player

Προτάσεις

Newsletter

Γραφτείτε στο Newsletter μας και μείνετε ενημερωμένοι!

Φίλιπποι

Ο αρχαιολογικός χώρος των Φιλίππων

 

Σε απόσταση 70χλμ. περίπου από τους οικισμούς του Στρυμονικού Κόλπου λίγο πριν από την Καβάλα βρίσκεται ο αρχαία πόλη των Φιλίππων. Πρόκειται για τον σημαντικότερο αρχαιολογικό χώρο της ανατολικής Μακεδονίας, με μνημεία χαρακτηριστικά της ελληνιστικής, ρωμαϊκής και παλαιοχριστιανικής περιόδου.

 

Η ιστορία του οικισμού των Φιλίππων αρχίζει στα 360/359 π.Χ. όταν άποικοι από τη Θάσο ιδρύουν την πρώτη πόλη, τις Κρηνίδες. Στα 356 π.Χ. η πόλη δέχεται την απειλή των Θρακών, και για τον λόγο αυτό ζητούν τη βοήθεια του Φιλίππου Β΄, ο οποίος, διαβλέποντας την οικονομική και στρατηγική σημασία της πόλης (είχε τον έλεγχο των ορυχείων χρυσού του όρους Παγγαίου), την κατέλαβε, την οχύρωσε με ισχυρά τείχη και της έδωσε το όνομα του. Ακόμη έχτισε ένα καταπληκτικό θέατρο, ενώ λίγο καιρό αργότερα χρησιμοποιώντας το χρυσό των ορυχείων έκοψε το περίφημο νόμισμα, το Φιλίππειο.

 

Στα ρωμαϊκά χρόνια οι Φίλιπποι έχουν πάψει πλέον να έχουν το ρόλο της ιδιαίτερα σημαντικής πόλης, όπως μας πληροφορούν αρχαίοι συγγραφείς. Ωστόσο μετά την εμφύλια μάχη των Φιλίππων, το 42 π.Χ., όπου συγκρούστηκε ο στρατός των δημοκρατικών Βρούτου και Κάσσιου με το στρατό της τριανδρίας με αρχηγούς τον Αντώνιο και τον Οκταβιανό, σηματοδοτείται για την πόλη μια καινούρια περίοδο ανάπτυξης. Η πόλη αποκτά ιδιαίτερη σημασία εξαιτίας της θέσης της πάνω στην Εγνατία Οδό, εποικίζεται από Ρωμαίους και νέα κτίσματα ανεγείρονται όπως η αγορά, το υδραγωγείο, η παλαίστρα και πολλά ιερά και αναρίθμητα αγάλματα και μνημεία που υψώνονται και κοσμούν τους δρόμους και τα σπίτια της πόλης.

 

Πολύ σημαντική χρονολογία υπήρξε το έτος 49 ή 50 μ.Χ., όταν ο Απόστολος Παύλος, συνοδευόμενος από τον Σίλα, τον Τιμόθεο και τον Λουκά επισκέφθηκε τους Φιλίππους και ίδρυσε την πρώτη Χριστιανική Εκκλησία της Ευρώπης. Το γεγονός αυτό ανέδειξε την πόλη σε μητρόπολη του Χριστιανισμού.

 

Ο Απόστολος Παύλος συνδέθηκε με ιδιαίτερες σχέσεις με την πόλη των Φιλίππων. Τουλάχιστον άλλες δύο φορές την επισκέφθηκε, μία το 56 και μία το 57 μ.Χ;. Η μεγάλη αγάπη που έδειχνε για τους χριστιανούς αυτής της πρώτης ευρωπαϊκής πόλης που επισκέφθηκε, φαίνεται ιδιαίτερα και από την επιστολή που τους έγραψε το 62 ή το 63 μ.Χ., ενώ ήταν φυλακισμένος στη Ρώμη. Η προς Φιλιππησίους επιστολή είναι μοναδική (αν εξαιρέσουμε τις δύο προς Θεσσαλονικείς επιστολές) για τον πλούτο των συναισθημάτων και την έκφραση της απαράμιλλης και άδολης αγάπης που έτρεφε για τους Φιλιππησίους.

 

Κατά τους Βυζαντινούς χρόνους (963 με 969 μ.Χ.) ανοικοδομούνται τα τείχη της πόλης και κτίζονται οι πύργοι και το τείχος της ακρόπολης. Η πόλη δέχτηκε πολλές φορές την απειλή επιδρομών από Γότθους, Σλάβους και Βούλγαρους, ενώ από την άλλη αποτέλεσε το εφαλτήριο στις εκστρατείες του αυτοκράτορα Βασιλείου Β' του Βουλγαροκτόνου. Ο οικισμός έχασε την αίγλη του για να ερειπωθεί τελικά αμέσως μετά από την επικράτηση των Τούρκων στην περιοχή, στο τελευταίο τέταρτο του 14ου αιώνα.