Get Adobe Flash player

Προτάσεις

Newsletter

Γραφτείτε στο Newsletter μας και μείνετε ενημερωμένοι!

Δράμα

Το πάρκο της Αγίας Βαρβάρας στη Δράμα

 

Σε απόσταση 60χλμ. βορειοανατολικά από τους οικισμούς του Στρυμονικού κόλπου, στις υψόμετρο 115μ. στις παρυφές του Φαλακρού όρους, βρίσκεται η πόλη της Δράμας. Κατοικημένη από την αρχαιότητα, η σύγχρονη μεγαλούπολη με πληθυσμό που αγγίζει τους 50.000 κατοίκους κατόρθωσε να διατηρήσει σε πολλές γωνιές της εικόνες άλλων εποχών. Η κοινωνία της Δράμας, όντας πολυφυλετική και πολυθρησκευτική στο παρελθόν, άφησε στις γενιές που ακολούθησαν μνημεία αξιοζήλευτα.

 

Κατά την αρχαιότητα, στην περιοχή της σημερινής πόλης της, βρισκόταν ο οικισμός Αρκαδικού, ενώ αναφορές για την περιοχή βρίσκουμε σε έγγραφα τόσο της Ρωμαϊκής, όσο και της Βυζαντινής περιόδου. Η πόλη καταλήφθηκε από τους Τούρκους το 1371 και έμεινε υπό τουρκική κατοχή μέχρι την απελευθέρωση της, την 1η Ιουλίου του 1913 από τον ελληνικό στρατό. Κατά την διάρκεια του Α΄ και Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου, η Δράμα βρέθηκε υπό Γερμανική και Βουλγαρική κατοχή, γεγονός που όμως δεν κατόρθωσε να αλλοιώσει τον ελληνικό χαρακτήρα της πόλης.

 

Παρότι λίγοι το γνωρίζουν, το κύριο χαρακτηριστικό της πόλης είναι τα τρεχούμενα νερά της. Στο κέντρο της Δράμας υπάρχουν οι πηγές της Αγίας Βαρβάρας, γύρω από τις οποίες έχει δημιουργηθεί ένας πανέμορφος χώρος αναψυχής 60 στρεμμάτων, με αιωνόβια δένδρα, τα κτίρια των παλιών καπνομάγαζων και τους παραδοσιακούς νερόμυλους. Λίγο παραπέρα βρίσκεται ο δημοτικός κήπος. Πρόκειται για ένα μεγάλο πάρκο, με σιντριβάνια, παιδικές χαρές, χώρους αθλοπαιδιών και μια δεξαμενή νερού με πάπιες, περιστέρια και άλλα πουλιά ενώ στον ίδιο χώρο δεσπόζει το άγαλμα της Ελευθερίας.

 

Στα αξιοθέατα της Δράμας ανήκουν σίγουρα η παλαιά Μητρόπολη της Δράμας, αφιερωμένη στα Εισόδια της Θεοτόκου, που χτίστηκε το 1834 με εξαιρετικής τέχνης ξυλόγλυπτα στο εσωτερικό. Σε μικρή απόσταση από την παλαιά Μητρόπολη βρίσκεται η βυζαντινή εκκλησία της Αγίας Σοφίας του 10ου αι. Στην περίοδο της τουρκοκρατίας είχε μετατραπεί σε τζαμί, γνωστό ως Μπέη τζαμί. Στην περίοδο της τουρκοκρατίας ανήκουν και τα δυο τεμένη, το Κουρσαμλή Τζαμί και το Ακ Μεχμέτ Αγά Τζαμί στα οποία υπάρχουν αξιόλογες τοιχογραφίες, όπως και το κτίριο της δημόσιας οθωμανικής σχολής και το ορφανοτροφείο.

 

Σήμερα η Δράμα έχει εξελιχθεί, εκτός από ένα οικονομικό και εμπορικό κέντρο και σε πνευματική κυψέλη και κέντρο ψυχαγωγίας. Κάθε χρόνο οργανώνονται εκδηλώσεις λόγου και τέχνης, με πολλές εκθέσεις δημιουργών από πολλές χώρες. Στα τέλη Ιουνίου, ντόπιοι και φιλοξενούμενοι καλλιτέχνες συμμετέχουν στις γιορτές της πόλης, στα «Ελευθέρια», με πιο χαρακτηριστική την καθιερωμένη χορωδιακή συνάντηση. Στα μέσα Σεπτεμβρίου, διοργανώνεται από το δήμο Δράμας το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους, που εμπλουτίστηκε τα τελευταία χρόνια με το διεθνές τμήμα αλλά και πολλά αφιερώματα.

 

Τέλος ξεχωριστή μέρα για την περιοχή είναι η παραμονή της γιορτής της πολιούχου της Δράμας, της Αγίας Βαρβάρας, στις 3 Δεκεμβρίου, όταν εκατοντάδες παιδιά αφήνουν τα καραβάκια τους φωταγωγημένα στα ήρεμα νερά της λίμνης, ακριβώς μπροστά από την ομώνυμη εκκλησία, προσφέροντας ένα μοναδικό θέαμα.