Get Adobe Flash player

Προτάσεις

Newsletter

Γραφτείτε στο Newsletter μας και μείνετε ενημερωμένοι!

Ουρανούπολη

Ο πύργος της Ουρανούπολης

 

Νότια από το Στρυμονικό κόλπο, σε απόσταση 40χλμ. από αυτόν, βρίσκεται η Ουρανούπολη, το κατώφλι του Άθω, ο τελευταίος κοσμικός τόπος στον οποίο φθάνει ο επισκέπτης που σκοπεύει να επισκεφθεί το Άγιον Όρος. Καθημερινά από το μικρό λιμάνι στη σκιά του Πύργου ξεκινούν τα καράβια στα οποία επιβιβάζονται οι προσκυνητές, αφού προηγουμένως εφοδιαστούν από το ειδικό γραφείο το σχετικό διαμονητήριο.

 

Πήρε το όνομά της από την αλεξανδρινή πόλη που ίδρυσε το 315 π.Χ ο Αλέξαρχος, ο αδελφός του Κασσάνδρου. Κτίσθηκε πάνω στα ερείπια της Σάνης, την οποία κατέστρεψε τελειωτικά ο Φίλιππος ο Β΄. Νομίσματά που έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη αναγράφουν "ΟΥΡΑΝΙΑΣ ΠΟΛΕΩΣ" και άλλα «ΟΥΡΑΝΙΔΩΝ ΠΟΛΕΩΣ» έχοντας μια παράσταση της Ουρανίας Αφροδίτης, καθισμένης σε σφαίρα από τη μια όψη και από την άλλη έναν ήλιο με οκτώ ακτίνες.

 

Από τον 10ο αιώνα, αρχίζει η μοναστηριακή ζωή στην χερσόνησο του Άθω. Από τα πρώτα μοναστήρια που ιδρύθηκαν είναι Μονή Ζυγού, που βρίσκεται κοντά στην Ουρανούπολη. Εκεί ασκήθηκε για ένα περίπου χρόνο ο Όσιος Αθανάσιος ο Αθωνίτης ο ιδρυτής της Μεγίστης Λαύρας. Η Μονή αυτή βρίσκεται ακόμη στο στάδιο της ανασκαφής κατά την οποία αποκαλύπτονται σημαντικά ευρήματα και κατέχει το σπουδαίο προνόμιο να είναι η μοναδική εκτός Άγιου Όρος και επομένως επισκέψιμη από γυναίκες.

 

Στις αρχές του 14ου αιώνα χτίζεται από τη Μονή Βατοπεδίου ο βυζαντινός Πύργος που δεσπόζει στην άκρη του χωριού με σκοπό τη προστασία του μετοχιού. Τον 19ο αιώνα μετά από σεισμό γκρεμίζεται ο τελευταίος όροφός του. Τότε επισκευάζεται και παίρνει τη τελική του μορφή. Παράλληλα κτίζονται τα συνοδευτικά του κτίρια. Ένα από αυτά στεγάζει σήμερα το γραφείο της κοινότητας.

 

Μετά την μικρασιατική καταστροφή, πρόσφυγες από τα νησιά του Μαρμαρά στη Προποντίδα συγκεντρώνονται στο χώρο αυτό βρίσκοντας στέγη στο Πύργο, στα κοντινά του κτίρια και σε αντίσκηνα. Το 1926 κτίζονται από μια Γερμανική εταιρεία τα πρώτα σπίτια του χωριού, κάποια από τα οποία διατηρούνται ακόμη. Αργότερα οι κάτοικοι χτίζουν την Εκκλησία, το Σχολείο και αρχίζει να οργανώνεται μια κοινότητα με το όνομα «Προσφόριον», ύστερα «Πύργος» και γύρω στο 1960 παίρνει το οριστικό της όνομα «Ουρανόπολη».

 

Σήμερα η Ουρανούπολη θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα θέρετρα της βόρειας Χαλκιδικής. Διαθέτει αρκετά εστιατόρια και ξενοδοχεία που μπορούν να προσφέρουν στον επισκέπτη καλό φαγητό και άνετη παραμονή. Τους θερινούς μήνες κάθε μέρα εκτελούνται κρουαζιέρες από το λιμάνι του χωριού στη δυτική πλευρά του Αθω, στις οποίες μπορεί κανείς να δει (από μακριά) όσα μοναστήρια βρίσκονται εκεί. Μπορεί ακόμη να χαρεί τη θάλασσα στις όμορφες και καθαρές ακτές της ή να περάσει στο νησάκι της Αμουλιανής ακριβώς απέναντι από την Ουρανούπολη.