Get Adobe Flash player

Προτάσεις

Newsletter

Γραφτείτε στο Newsletter μας και μείνετε ενημερωμένοι!

Θεσσαλονίκη

Άποψη της Θεσσαλονίκης από τον Λευκό Πύργο

 

Ανατολικά από τους οικισμούς του Στρυμονικού κόλπου, σε απόσταση 80 περίπου χλμ., βρίσκεται η νύφη του Θερμαϊκού, η Θεσσαλονίκη. Η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ελλάδας, με πληθυσμό γύρω στο ένα εκατομμύριο κατοίκους, είναι μια από τις παλαιότερες πόλεις της Ευρώπης και, σύμφωνα με πολλούς Έλληνες, η ωραιότερη και ρομαντικότερη μεγάλη πόλη της χώρας. Η Θεσσαλονίκη αγκαλιάζει την ανατολική πλευρά του Θερμαϊκού Κόλπου και ο χαρακτήρας της καθορίζεται από την σχέση της με την θάλασσα που την καθρεφτίζει.

 

Ιδρύθηκε το 315 π.Χ., από τον Βασιλιά της Μακεδονίας τον Κάσσανδρο, στη θέση ενός παλιού προϊστορικού καταυλισμού που χρονολογείται από το 2300 π.Χ. Ονομάστηκε Θεσσαλονίκη από την γυναίκα του Κάσσανδρου και ετεροθαλή αδελφή του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Από τότε η Θεσσαλονίκη έγινε η ηγετική πόλη και το μεγαλύτερο εμπορικό λιμάνι της Μακεδονίας.

 

Κατά τη διάρκεια της Ρωμαϊκής Εποχής, την επισκέφτηκε ο Απόστολος Παύλος για να διδάξει εδώ την νέα θρησκεία ενώ αργότερα έστειλε τις δύο πασίγνωστες επιστολές προς Θεσσαλονικείς, από τα παλαιότερα έγγραφα της Χριστιανικής λογοτεχνίας.

 

Κατά τη διάρκεια της Βυζαντινής εποχής η Θεσσαλονίκη ήταν το πολιτιστικό και καλλιτεχνικό κέντρο, δεύτερο σε σπουδαιότητα μετά την Κωνσταντινούπολη σε ολόκληρη την αυτοκρατορία, η συμβασιλεύουσα. Υπήρξε η γενέτειρα πολλών προσωπικοτήτων της Βυζαντινής διανόησης, μεταξύ αυτών και οι μοναχοί Κύριλλος και Μεθόδιος, οι οποίοι στάλθηκαν στην Βουλγαρία για να διδάξουν τον Χριστιανισμό στον Σλαβικό λαό, και εφηύραν την Κυριλλική αλφάβητο.

 

Η Θεσσαλονίκη εντάχθηκε στην Οθωμανική κυριαρχία το 1430, 24 χρόνια πριν την Κωνσταντινούπολη, και απελευθερώθηκε στις 26 Οκτωβρίου το 1912, που είναι η επέτειος του αγίου προστάτη της, του Αγίου Δημητρίου. Κατά τη διάρκεια της περιόδου της Οθωμανικής κυριαρχίας, στην πόλη της Θεσσαλονίκης γεννήθηκε ο Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ, ο οποίος το 1922 οδήγησε την νικηφόρα αντεπίθεση των Τούρκων κατά των Ελληνικών στρατευμάτων στα βάθη της Μικράς Ασίας. Μία από τις συνέπειες ήταν ο τελικός ξεριζωμός των Ελληνικών κοινοτήτων από την περιοχή που είχαν κατοικήσει για περίπου 2.300 χρόνια, και τον αναγκαστικό επαναπατρισμό στην μητέρα Ελλάδα.

 

Η Θεσσαλονίκη σήμερα είναι μία πολύβουη εμπορική πόλη που κυριαρχεί σε όλα τα επίπεδα ζωής στη Β. Ελλάδα και ταυτόχρονα μεταμορφώνεται σε εμπορικό και διαχειριστικό και πολιτιστικό κέντρο των Βαλκανίων. Μεταξύ των αναρίθμητων μνημείων είναι η Ρωμαϊκή Αψίδα του Γαλερίου, η Ροτόντα, οι Βυζαντινές εκκλησίες όπως ο Άγιος Δημήτριος, η Παναγία Αχειροποίητος, η Αγία Σοφία, ο Άγιος Νικόλαος ο Ορφανός, η Μονή Βλατάντων και δεκάδες άλλες.

 

Από τα Βυζαντινά τείχη σώζονται μεγάλα τμήματα. Επίσης σώζεται ένας από τους σπουδαιότερους πύργους, το σήμα κατατεθέν της, ο πασίγνωστος Λευκός Πύργος που βρίσκεται πάνω στην παραλία της πόλης.

 

Η πόλη είναι πασίγνωστη για το καλό φαγητό και την νυχτερινή ζωή σε όλη την Ελλάδα. Η κουζίνα της Θεσσαλονίκης είναι επηρεασμένη από τις γεύσεις της Μικράς Ασίας, καθότι ένας μεγάλος αριθμός προσφύγων από τη Μικρά Ασία εγκαταστάθηκε μετά το 1922 στην πόλη.

 

Οι εκατοντάδες ταβέρνες και τα πολλά εστιατόρια, που υπάρχουν στην Θεσσαλονίκη, προσφέρουν πρώτης ποιότητος φαγητό σε καλές τιμές. Θέατρα, καφενεία, ζαχαροπλαστεία, κινηματογράφοι, μπουάτ, αίθουσες συναυλιών και διαλέξεων προσφέρουν πλούσια και ποικίλη ψυχαγωγία. Οι ξένοι που την επισκέπτονται την ονομάζουν Δεύτερο Παρίσι. Όλος ο κόσμος πλέον γνωρίζει ότι οι νύχτες στην Θεσσαλονίκη είναι κάτι διαφορετικό.

 

Η Θεσσαλονίκη είναι η πόλη που δεν κοιμάται ποτέ!!!