Get Adobe Flash player

Προτάσεις

Newsletter

Γραφτείτε στο Newsletter μας και μείνετε ενημερωμένοι!

Εκδρομές σε γειτονικές Πόλεις και Χωριά

Αρέθουσα

Αρέθουσα

 

Σε ένα χαμηλό πλάτωμα απέναντι ακριβώς και ΝΔ του λόφου όπου βρίσκεται το Κάστρο της Ρεντίνας απλωνόταν η ιστορική πόλη της Μυγδονίας Αρέθουσα. Η περιοχή της Αρέθουσας κατοικήθηκε το 7ο περίπου αιώνα από Βοιωτούς ή Χαλκιδείς αποίκους.

 

Από τη μυθολογία γνωρίζουμε ότι η Αρέθουσα είναι νύμφη των πηγών και των δασών, θυγατέρα του Νηρέα και της Δωρίδας, ακόλουθος της Άρτεμης. Το όνομα Αρέθουσα δινόταν από τους αρχαίους Έλληνες σε τοποθεσίες με πηγές και άφθονα νερά (το συναντούμε στη Χαλκίδα, τη Λευκάδα, τη Σμύρνη, την Κάτω Ιταλία και τη Μακεδονία).

 Ιερισσός

Ιερισσός

 

Σε απόσταση λίγων χιλιομέτρων από την Ολυμπιάδα, στον δρόμο για το Άγιον Όρος, βρίσκεται η Ιερισσός, το παλαιότερο και μεγαλύτερο χωριό του Δήμου Ακάνθου Σταγείρων. Αποτελεί συνέχεια της αρχαίας Ακάνθου, η οποία υπήρξε αποικία των Ανδρίων από τον 7ο αιώνα π.Χ και σπουδαία πόλη της Μακεδονίας όπως αναφέρεται από τους ιστορικούς και αναδεικνύεται από την αρχαιολογική έρευνα.

 

Αποτελεί σημαντικό λιμάνι στην Βόρεια Ελλάδα με πολυπληθή αλιευτικό στόλο ενώ τα ψάρια του κόλπου της Ιερισσού είναι ξακουστά στο Πανελλήνιο για την νοστιμιά τους. Εδώ βρίσκεται και το λιμεναρχείο που είναι υπεύθυνο για την αστυνόμευση του Στρυμονικού Κόλπου και του κόλπου της Ιερισσού. Οι κάτοικοί της ασχολούνται κυρίως με την αλιεία και τον τουρισμό, ενώ τα τελευταία χρόνια αναπτύχθηκε σημαντική επαγγελματική δραστηριότητα σχετιζόμενη με το Άγιον Όρος.

 Μικρή & Μεγάλη Βόλβη

Η Λίμνη Βόλβη

 

Στη βόρεια πλευρά της λίμνης Βόλβη, κατά μήκους της, βρίσκονται δύο μικροί και γραφικοί οικισμοί, η Μικρή και η Μεγάλη Βόλβη που ανήκουν στο Δ.Δ. Βόλβης του Δήμου Ρεντίνας. Σε αντίθεση με αυτό που δηλώνει το όνομα τους, η Μικρή Βόλβη είναι πολυπληθέστερη σε οικισμό και μεγαλύτερη σε έκταση από την Μεγάλη Βόλβη. Ευλογημένοι από το υγρό στοιχείο της λίμνης αλλά και από την εύφορη γη που την περιβάλλει οι δύο οικισμοί στέκουν εκεί αιώνες τώρα, δένοντας αρμονικά με το φυσικό τοπίο.

 

Στην περιοχή της Μικρής Βόλβης υπήρχε κτισμένο Βυζαντινό κάστρο, πιθανότατα το Βολβόν χτισμένο από τον αυτοκράτορα Ιουστινιανό. Τα ερείπια του κάστρου αυτού αποκαλύφθηκαν όταν κατέβηκε η στάθμη του νερού της λίμνης στα μέσα του 19ου αιώνα.

 Σοχός

Καρναβάλι Σοχού

 

Σε απόσταση 40χλμ δυτικά από τον Στρυμονικό κόλπο βρίσκεται ο Σοχός, ένα χωριό κατοικημένο από την αρχαιότητα και πασίγνωστ για το καρναβάλι του, που όμοιο του δεν υπάρχει σε όλη την Ελλάδα. Είναι κτισμένος στο πρώτο ύψωμα της οροσειράς του Βερτίσκου σε υψόμετρο περίπου 650 μέτρων.

 

Στην αρχαιότητα ο Σοχός ανήκε σε μια από τις δεκαοκτώ επαρχίες του Μακεδονικού βασιλείου την επαρχία Βισαλτίας όπως καταμαρτυρούν τα αρχαία ευρήματα που βρέθηκαν στους γύρω λόφους και χρονολογούνται από το 2ο και 1ο π.Χ. αιώνα και το έτος 800 π.Χ., χρονιά ίδρυσης του κράτους των Μακεδόνων. Από το 13ο αιώνα υπάρχουν αναφορές για το χωριό Σοχός σε έγγραφα του Αγίου 'Όρους ενώ υπάρχει πλήθος στοιχείων από το 1600 και μετά.

 Αμουλιανή

Η παραλία Αλυκές στην Αμουλιανή

 

Νότια από τον Στρυμονικό κόλπο σε απόσταση 45χλμ., στον κόλπο του Αγίου Όρους και απέναντι από την Ουρανούπολη, βρίσκεται το νησάκι της Αμουλιανής. Απομακρυσμένο από τον πολιτισμό, με κύριο χαρακτηριστικό του τις αμμώδεις παραλίες και την κρυστάλλινη θάλασσα, το νησάκι είναι ένα καταφύγιο για τους λάτρεις της φύσης.

 

Το ομώνυμο χωριό της Αμουλιανής ιδρύθηκε ύστερα από την Μικρασιατική καταστροφή του 1922, από τους πρόσφυγες της νήσου του Μαρμαρά. Μέχρι τότε το νησί ήταν μετόχι της Μονής Βατοπεδίου. Ακόμη και σήμερα υπάρχουν οι εγκαταστάσεις των μοναχών, όπως ο αρσανάς, το σχολείο και η λέσχη, στις οποίες διέμειναν τον πρώτο καιρό οι πρόσφυγες.Ουρανούπολη

Ο πύργος της Ουρανούπολης

 

Νότια από το Στρυμονικό κόλπο, σε απόσταση 40χλμ. από αυτόν, βρίσκεται η Ουρανούπολη, το κατώφλι του Άθω, ο τελευταίος κοσμικός τόπος στον οποίο φθάνει ο επισκέπτης που σκοπεύει να επισκεφθεί το Άγιον Όρος. Καθημερινά από το μικρό λιμάνι στη σκιά του Πύργου ξεκινούν τα καράβια στα οποία επιβιβάζονται οι προσκυνητές, αφού προηγουμένως εφοδιαστούν από το ειδικό γραφείο το σχετικό διαμονητήριο.

 

Πήρε το όνομά της από την αλεξανδρινή πόλη που ίδρυσε το 315 π.Χ ο Αλέξαρχος, ο αδελφός του Κασσάνδρου. Κτίσθηκε πάνω στα ερείπια της Σάνης, την οποία κατέστρεψε τελειωτικά ο Φίλιππος ο Β΄. Νομίσματά που έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη αναγράφουν "ΟΥΡΑΝΙΑΣ ΠΟΛΕΩΣ" και άλλα «ΟΥΡΑΝΙΔΩΝ ΠΟΛΕΩΣ» έχοντας μια παράσταση της Ουρανίας Αφροδίτης, καθισμένης σε σφαίρα από τη μια όψη και από την άλλη έναν ήλιο με οκτώ ακτίνες.

 Θεσσαλονίκη

Άποψη της Θεσσαλονίκης από τον Λευκό Πύργο

 

Ανατολικά από τους οικισμούς του Στρυμονικού κόλπου, σε απόσταση 80 περίπου χλμ., βρίσκεται η νύφη του Θερμαϊκού, η Θεσσαλονίκη. Η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ελλάδας, με πληθυσμό γύρω στο ένα εκατομμύριο κατοίκους, είναι μια από τις παλαιότερες πόλεις της Ευρώπης και, σύμφωνα με πολλούς Έλληνες, η ωραιότερη και ρομαντικότερη μεγάλη πόλη της χώρας. Η Θεσσαλονίκη αγκαλιάζει την ανατολική πλευρά του Θερμαϊκού Κόλπου και ο χαρακτήρας της καθορίζεται από την σχέση της με την θάλασσα που την καθρεφτίζει.

 

Ιδρύθηκε το 315 π.Χ., από τον Βασιλιά της Μακεδονίας τον Κάσσανδρο, στη θέση ενός παλιού προϊστορικού καταυλισμού που χρονολογείται από το 2300 π.Χ. Ονομάστηκε Θεσσαλονίκη από την γυναίκα του Κάσσανδρου και ετεροθαλή αδελφή του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Από τότε η Θεσσαλονίκη έγινε η ηγετική πόλη και το μεγαλύτερο εμπορικό λιμάνι της Μακεδονίας.

 Καβάλα

Άποψη της παλιάς πόλης της Καβάλας

 

Σε απόσταση 70 χλμ. ανατολικά από τους οικισμούς του Στρυμονικού κόλπου βρίσκεται η πόλη της Καβάλας. Η χρονολογία που ιδρύθηκε η αρχαία Καβάλα, δεν είναι γνωστή από τις ιστορικές πηγές. Σύμφωνα με νεότερες έρευνες οι κάτοικοι της Θάσου, στα μέσα του 7ου αιώνα π.χ. μαζί με μετανάστες από την Πάρο ίδρυσαν την Νεάπολη (σημερινή Καβάλα), προσπαθώντας έτσι να αντιμετωπίσουν τις επιδρομές από τη Θράκη. Η πόλη λόγω του λιμανιού της ήταν δρόμος προς την περιοχή του Δάτου και το όρος Παγγαίου, ενώ ένωνε την Ανατολή με τη Δύση.

 

Από την Νεάπολη πέρασαν οι Πέρσες όταν ξεκίνησαν την εκστρατεία τους κατά της Ελλάδας, ενώ αρχίζει να κατοικείται στα 650 - 625 π.χ. Οι κάτοικοι λάτρευαν την πολιούχο Θεά της Παρθένου. Στα πρώτα της νομίσματα που ήταν οι στατήρες, απεικονίζονται το άγριο κεφάλι της Γοργούς από τη μία και το έγκοιλο τετράγωνο από την άλλη. Το 346 π.χ. ο Φίλιππος εξουσιάζει τη Θράκη και το 340 π.χ. τη Θάσο. Εκείνη την εποχή η Νεάπολη χάνει την αυτονομία της και γίνεται το επίνειο, της πόλης των Φιλίππων.

 Σέρρες

Οι Σέρρες

 

Σε απόσταση 50χλμ. βόρεια από τον Στρυμονικό κόλπο βρίσκεται η ιστορική πόλη των Σερρών. Κτισμένη ήδη από τον 12ο π.χ. αιώνα από τους Παίονες είναι από τις αρχαιότερες πόλεις της Μακεδονίας. Υπολείμματα αρχαίου πύργου στην Ακρόπολη της πόλης βεβαιώνουν ότι στην θέση της σημερινής πόλης βρίσκονταν η "Σίρις η Παιονική" που είχε αναφέρει ο Ηροδότος.

 Δράμα

Το πάρκο της Αγίας Βαρβάρας στη Δράμα

 

Σε απόσταση 60χλμ. βορειοανατολικά από τους οικισμούς του Στρυμονικού κόλπου, στις υψόμετρο 115μ. στις παρυφές του Φαλακρού όρους, βρίσκεται η πόλη της Δράμας. Κατοικημένη από την αρχαιότητα, η σύγχρονη μεγαλούπολη με πληθυσμό που αγγίζει τους 50.000 κατοίκους κατόρθωσε να διατηρήσει σε πολλές γωνιές της εικόνες άλλων εποχών. Η κοινωνία της Δράμας, όντας πολυφυλετική και πολυθρησκευτική στο παρελθόν, άφησε στις γενιές που ακολούθησαν μνημεία αξιοζήλευτα.

 

Κατά την αρχαιότητα, στην περιοχή της σημερινής πόλης της, βρισκόταν ο οικισμός Αρκαδικού, ενώ αναφορές για την περιοχή βρίσκουμε σε έγγραφα τόσο της Ρωμαϊκής, όσο και της Βυζαντινής περιόδου. Η πόλη καταλήφθηκε από τους Τούρκους το 1371 και έμεινε υπό τουρκική κατοχή μέχρι την απελευθέρωση της, την 1η Ιουλίου του 1913 από τον ελληνικό στρατό. Κατά την διάρκεια του Α΄ και Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου, η Δράμα βρέθηκε υπό Γερμανική και Βουλγαρική κατοχή, γεγονός που όμως δεν κατόρθωσε να αλλοιώσει τον ελληνικό χαρακτήρα της πόλης.