Get Adobe Flash player

Προτάσεις

Newsletter

Γραφτείτε στο Newsletter μας και μείνετε ενημερωμένοι!

Μικρές Εκδρομές Γύρω από τον Στρυμονικό Κόλπο

Άγιον Όρος

Άγιον Όρος - Μονή Φιλοθέου

 

Την τρίτη, ανατολικότερη και μαγευτικότερη χερσόνησο της Χαλκιδικής, τη χερσόνησο του Άθως, κατέχει σήμερα ολόκληρη η Αγιορείτικη πολιτεία. Είναι ο μοναδικός χώρος στην Ελλάδα, που είναι ολόκληρος αφιερωμένος στην προσευχή και τη λατρεία του Θεού. Γι΄ αυτό και ονομάζεται Άγιον Όρος.

 

Αποτελεί αυτοδιοίκητο τμήμα του Ελληνικού κράτους, που υπάγεται πολιτικά στο Υπουργείο Εξωτερικών και θρησκευτικά στην Δικαιοδοσία του Οικουμενικού Πατριαρχείου της Κωνσταντινούπολης. Έχει εδαφικά διαιρεθεί σε είκοσι αυτοδιοίκητες περιοχές. Κάθε περιοχή αποτελείται από μία κυρίαρχη μονή και διάφορους άλλους μοναστικούς οικισμούς γύρω από αυτήν (σκήτες, κελλιά, καλύβες, καθίσματα, ησυχαστήρια). Πρωτεύουσα και έδρα του ισόβιου, πνευματικού ηγέτη των μονών, εκλεγμένου από το σώμα των ηγουμένων, αποτελούν οι Καρυές.

 Αμφίπολη

Αμφίπολη

 

Στρατηγικής σημασίας αποικία των Αθηναίων, κοντά στις εύφορες εκβολές του ποταμού Στρυμόνα και στα χρυσοφόρα κοιτάσματα του όρους Παγγαίου. Η πόλη ιδρύθηκε το 438 π.Χ. από τον Αθηναίο στρατηγό Άγνωνα, ωστόσο στο τέλος της πρώτης δεκαετίας του Πελοποννησιακού Πολέμου (422 π.Χ.) αποσκίρτησε από την μητρόπολη Αθήνα και παρέμεινε αυτόνομη πόλη ως την ένταξή της στο Βασίλειο της Μακεδονίας από τον Φίλιππο Β΄ (357 π.Χ.).

 

Στην εποχή των Μακεδόνων η Αμφίπολη αναδείχτηκε σε ισχυρή πόλη του Μακεδονικού βασιλείου με εσωτερική αυτονομία και με σημαντική οικονομική και πολιτιστική άνθιση. Οι ανασκαφές έχουν αποκαλύψει μεγάλο μέρος από τα τείχη και ορισμένα από τα ιερά και τα ιδιωτικά και τα δημόσια κτήρια της πόλης. Στο βόρειο σκέλος του τείχους έχει ανασκαφεί η μεγαλύτερη και πιο οχυρή πύλη της πόλης (πύλη Γ), στην οποίαν κατέληγε γέφυρα του ποταμού Στρυμόνα που ήταν κατασκευασμένη από ξύλινους πασσάλους.Φίλιπποι

Ο αρχαιολογικός χώρος των Φιλίππων

 

Σε απόσταση 70χλμ. περίπου από τους οικισμούς του Στρυμονικού Κόλπου λίγο πριν από την Καβάλα βρίσκεται ο αρχαία πόλη των Φιλίππων. Πρόκειται για τον σημαντικότερο αρχαιολογικό χώρο της ανατολικής Μακεδονίας, με μνημεία χαρακτηριστικά της ελληνιστικής, ρωμαϊκής και παλαιοχριστιανικής περιόδου.

 

Η ιστορία του οικισμού των Φιλίππων αρχίζει στα 360/359 π.Χ. όταν άποικοι από τη Θάσο ιδρύουν την πρώτη πόλη, τις Κρηνίδες. Στα 356 π.Χ. η πόλη δέχεται την απειλή των Θρακών, και για τον λόγο αυτό ζητούν τη βοήθεια του Φιλίππου Β΄, ο οποίος, διαβλέποντας την οικονομική και στρατηγική σημασία της πόλης (είχε τον έλεγχο των ορυχείων χρυσού του όρους Παγγαίου), την κατέλαβε, την οχύρωσε με ισχυρά τείχη και της έδωσε το όνομα του. Ακόμη έχτισε ένα καταπληκτικό θέατρο, ενώ λίγο καιρό αργότερα χρησιμοποιώντας το χρυσό των ορυχείων έκοψε το περίφημο νόμισμα, το Φιλίππειο.

 Όλυνθος

Όλύνθος

 

Νότια από τους οικισμούς του Στρυμονικού κόλπου, στο νομό Χαλκιδικής, και σε απόσταση 65χλμ. βρίσκεται ο αρχαίος οικισμός της Ολύνθου. Η Όλυνθος, για έναν αιώνα, υπήρξε η σπουδαιότερη πόλη της Χαλκιδικής. Η κτίση της χάνεται στα μυθικά χρόνια. Από αρχαιολογικά ευρήματα προκύπτει ότι στη θέση της πόλης υπήρχε ένας αξιόλογος προϊστορικός οικισμός, του οποίου συνέχεια υπήρξε η πόλη των κλασικών χρόνων.

 

Συγκεκριμένες μαρτυρίες για την πόλη έχουμε από τον 7ο π.Χ. αι., όταν την κατέλαβαν οι Βοττιείς. Το 480 π.Χ., κατά τη διάρκεια των Περσικών πολέμων, ο Πέρσης στρατηγός Αρτάβαζος κατέλαβε την Όλυνθο και την κατέστρεψε σχεδόν ολοκληρωτικά. Μετά την καταστροφή παρέδωσε την πόλη στους Χαλκιδείς και έτσι έγινε και η Όλυνθος χαλκιδική πόλη.

 Αρέθουσα

Αρέθουσα

 

Σε ένα χαμηλό πλάτωμα απέναντι ακριβώς και ΝΔ του λόφου όπου βρίσκεται το Κάστρο της Ρεντίνας απλωνόταν η ιστορική πόλη της Μυγδονίας Αρέθουσα. Η περιοχή της Αρέθουσας κατοικήθηκε το 7ο περίπου αιώνα από Βοιωτούς ή Χαλκιδείς αποίκους.

 

Από τη μυθολογία γνωρίζουμε ότι η Αρέθουσα είναι νύμφη των πηγών και των δασών, θυγατέρα του Νηρέα και της Δωρίδας, ακόλουθος της Άρτεμης. Το όνομα Αρέθουσα δινόταν από τους αρχαίους Έλληνες σε τοποθεσίες με πηγές και άφθονα νερά (το συναντούμε στη Χαλκίδα, τη Λευκάδα, τη Σμύρνη, την Κάτω Ιταλία και τη Μακεδονία).

 Ιερισσός

Ιερισσός

 

Σε απόσταση λίγων χιλιομέτρων από την Ολυμπιάδα, στον δρόμο για το Άγιον Όρος, βρίσκεται η Ιερισσός, το παλαιότερο και μεγαλύτερο χωριό του Δήμου Ακάνθου Σταγείρων. Αποτελεί συνέχεια της αρχαίας Ακάνθου, η οποία υπήρξε αποικία των Ανδρίων από τον 7ο αιώνα π.Χ και σπουδαία πόλη της Μακεδονίας όπως αναφέρεται από τους ιστορικούς και αναδεικνύεται από την αρχαιολογική έρευνα.

 

Αποτελεί σημαντικό λιμάνι στην Βόρεια Ελλάδα με πολυπληθή αλιευτικό στόλο ενώ τα ψάρια του κόλπου της Ιερισσού είναι ξακουστά στο Πανελλήνιο για την νοστιμιά τους. Εδώ βρίσκεται και το λιμεναρχείο που είναι υπεύθυνο για την αστυνόμευση του Στρυμονικού Κόλπου και του κόλπου της Ιερισσού. Οι κάτοικοί της ασχολούνται κυρίως με την αλιεία και τον τουρισμό, ενώ τα τελευταία χρόνια αναπτύχθηκε σημαντική επαγγελματική δραστηριότητα σχετιζόμενη με το Άγιον Όρος.

 Μικρή & Μεγάλη Βόλβη

Η Λίμνη Βόλβη

 

Στη βόρεια πλευρά της λίμνης Βόλβη, κατά μήκους της, βρίσκονται δύο μικροί και γραφικοί οικισμοί, η Μικρή και η Μεγάλη Βόλβη που ανήκουν στο Δ.Δ. Βόλβης του Δήμου Ρεντίνας. Σε αντίθεση με αυτό που δηλώνει το όνομα τους, η Μικρή Βόλβη είναι πολυπληθέστερη σε οικισμό και μεγαλύτερη σε έκταση από την Μεγάλη Βόλβη. Ευλογημένοι από το υγρό στοιχείο της λίμνης αλλά και από την εύφορη γη που την περιβάλλει οι δύο οικισμοί στέκουν εκεί αιώνες τώρα, δένοντας αρμονικά με το φυσικό τοπίο.

 

Στην περιοχή της Μικρής Βόλβης υπήρχε κτισμένο Βυζαντινό κάστρο, πιθανότατα το Βολβόν χτισμένο από τον αυτοκράτορα Ιουστινιανό. Τα ερείπια του κάστρου αυτού αποκαλύφθηκαν όταν κατέβηκε η στάθμη του νερού της λίμνης στα μέσα του 19ου αιώνα.

 Σοχός

Καρναβάλι Σοχού

 

Σε απόσταση 40χλμ δυτικά από τον Στρυμονικό κόλπο βρίσκεται ο Σοχός, ένα χωριό κατοικημένο από την αρχαιότητα και πασίγνωστ για το καρναβάλι του, που όμοιο του δεν υπάρχει σε όλη την Ελλάδα. Είναι κτισμένος στο πρώτο ύψωμα της οροσειράς του Βερτίσκου σε υψόμετρο περίπου 650 μέτρων.

 

Στην αρχαιότητα ο Σοχός ανήκε σε μια από τις δεκαοκτώ επαρχίες του Μακεδονικού βασιλείου την επαρχία Βισαλτίας όπως καταμαρτυρούν τα αρχαία ευρήματα που βρέθηκαν στους γύρω λόφους και χρονολογούνται από το 2ο και 1ο π.Χ. αιώνα και το έτος 800 π.Χ., χρονιά ίδρυσης του κράτους των Μακεδόνων. Από το 13ο αιώνα υπάρχουν αναφορές για το χωριό Σοχός σε έγγραφα του Αγίου 'Όρους ενώ υπάρχει πλήθος στοιχείων από το 1600 και μετά.

 Βήμα Απόστολου Παύλου

Βήμα Απόστολου Παύλου

 

Νότια της λίμνης Βόλβης, σε απόσταση 30 χλμ. από τον Στρυμονικό κόλπο βρίσκεται η Απολλωνία, η παζαρούδα όπως την γνωρίζουν οι ντόπιοι, ένας οικισμός κατοικημένος από την αρχαιότητα. Ιδρύθηκε το 432 π.Χ. όταν ο βασιλιάς της Μακεδονίας Φίλιππος Α΄ προέτρεψε τους Χαλκιδείς των παραλίων να αποστατήσουν από τους Αθηναίους, υποδεικνύοντάς τους την Απολλωνία για να κατοικήσουν.

 

Στην Απολλωνία διανυκτέρευσε και δίδαξε ο Απόστολος Παύλος κατευθυνόμενος από την Αμφίπολη στη Θεσσαλονίκη. Η προφορική τοπική παράδοση συνδέει έναν τόπο, έναν απλό βράχο έξω από το σημερινό χωριό, απέναντι από τον οποίο σώζεται σήμερα ένα τουρκικό λουτρό, με το βήμα από όπου κήρυξε ο Απόστολος Παύλος.

 Σπήλαιο Πετραλώνων

Σπήλαιο Πετραλώνων

 

Σε απόσταση 65χλμ νοτιοδυτικά του Στρυμονικού κόλπου, δίπλα στο χωριό Πετράλωνα, και σε υψόμετρο 250 μέτρων, στους πρόποδες του βουνού Κατσίκα, βρίσκεται το ομώνυμο σπήλαιο. Το καταστόλιστο με σταλαγμίτες και σταλακτίτες σπήλαιο, εντοπίστηκε το 1959 από κατοίκους των Πετραλώνων και έγινε παγκοσμίως γνωστό το 1960 όταν ανακαλύφθηκε το κρανίο του Αρχανθρώπου.

 

Το κρανίο και ο σκελετός του αρχανθρώπου ανακαλύφθηκε στο τελευταίο τμήμα τού σπηλαίου, το Μαυσωλείο, που είναι η πιο στεγνή και πιο ζεστή αίθουσα του. Ήταν άνδρας 30 με 35 χρονών, υπερήλικος για την εποχή του, όπου ο μέσος όρος ζωής ήταν 18 με 20 χρόνια.