Get Adobe Flash player

Προτάσεις

Newsletter

Γραφτείτε στο Newsletter μας και μείνετε ενημερωμένοι!

Ο Φυσικός Πλούτος του Στρυμονικού Κόλπου

Μακεδονικά Τέμπη

Μακεδονικά Τέμπη

 

Στο μέσο της απόστασης Θεσσαλονίκης - Καβάλας, με άκρα τον οικισμό της Ρεντίνας και την διασταύρωση του Σταυρού, βρίσκεται το παραποτάμιο δάσος των Μακεδονικών Τεμπών. Αποτελεί περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους που προστατεύεται από την διεθνή συνθήκη Ραμσάρ. Η έκταση του φτάνει περίπου τα 650 στρέμματα, και διασχίζεται σε όλο το μήκος του από τον ποταμό Ρήχειο.

 

Η κοιλάδα των Μακεδονικών Τεμπών χαρακτηρίζεται από πολύ πυκνή βλάστηση, η οποία οφείλεται στο πλούσιο σε θρεπτικά στοιχεία και νερό έδαφος. Η βλάστηση που αναπτύσσεται αποτελείται κυρίως από μεγάλα πλατάνια, ιτιές, φλαμουριές, φράξους και φτελιές. Ακόμη υπάρχουν πολλά είδη θαμνωδών και ποωδών φυτών, όπως κρανιές, φτέρη, ιππουρίδες, παπαρούνες, γαλατσίδες και δρακόντια.

 Πλατανόδασος

Πλατάνια

 

  Στην άκρη του οικισμού του Σταυρού, λίγο πριν από την περιοχή των Μηλιών, ακριβώς πάνω στο κύμα της θάλασσας βρίσκεται μια έκταση 60 στρεμμάτων, το Πλατανόδασος ή Πλατάνια όπως τα λένε οι ντόπιοι. Περισσότερα από 100 υπεραιωνόβια πλατάνια, με ύψος που ξεπερνά σε μερικές περιπτώσεις τα 50 μέτρα και περίμετρο που αγγίζει τα 8 μέτρα, στέκουν στη θέση τους προσφέροντας την μαγεία τους στην περιοχή του Στρυμονικού κόλπου.

 

  Πρόκειται για το μοναδικό στην Ελλάδα πλατανόδασος σε απόσταση αναπνοής από την θάλασσα. Είναι άλλωστε γνωστή η αγάπη του βασιλιά του φυτικού βασιλείου για το υγρό στοιχείο.Ποταμός Ρήχειος

Ο Ρήχειος ποταμός

 
Την πανέμορφη κοιλάδα των Μακεδονικών Τεμπών κοσμεί με την παρουσία του, αιώνες τώρα, ο Ρήχειος ποταμός, ένα από τα αρχαιότερα ποτάμια της Ελλάδας. Με έκταση που δεν ξεπερνά τα 8 χλμ., εναρκτήριο σημείο την λίμνη Βόλβη και απόληξη τα νερά του Στρυμονικού κόλπου, ο Ρήχειος αποτελεί στην ουσία το μεταξύ τους κανάλι επικοινωνίας.

 
Δημιουργήθηκε πριν από χιλιάδες χρόνια, όταν εξαιτίας της έντονης σεισμικής δραστηριότητας που υπήρχε στην περιοχή, σχηματίσθηκε μια δίοδος που άδειασε τα πλεονάζοντα νερά της λίμνης Μυγδονίας στον Στρυμονικό κόλπο. Σύμφωνα με ιστορικές περιγραφές, η Μυγδονία λίμνη αποτελούσε μια τεράστια λίμνη που χώριζε την χερσόνησο της Χαλκιδικής από την υπόλοιπη Μακεδονία.

 Ποταμός Στρυμόνας

Ο ποταμός Στρυμόνας

 

  Ο ποταμός Στρυμόνας είναι ένας από τους ποταμούς της Βαλκανικής Χερσονήσου με συνολικό μήκος 360 χλμ. εκ των οποίων 242 βρίσκονται στο έδαφος της Βουλγαρίας και 118 σε ελληνικό. Οι Βούλγαροι τον αποκαλούν με το όνομα Στρούμια, ενώ στην περίοδο της Τουρκοκρατίας ήταν γνωστός με την ονομασία Καρά-Σού. Στο ελληνικό έδαφος ο ποταμός ρέει αποκλειστικά στο έδαφος του νομού Σερρών και μαζί με τον Αγγίτη , που είναι ο κυριότερος ελληνικός παραπόταμός του, ανήκουν στην υδρογραφική λεκάνη της ανατολικής Μακεδονίας. Εκβάλλει στον Στρυμονικό κόλπο, προσφέροντας του εκτός από τα νερά του και το όνομα του.

 

  Πηγάζει από το όρος Βίταζα, νοτιοδυτικά της Σόφιας σε υψόμετρο 2.200μ. Ρέει προς Νότο, αρχικά πολύ ορμητικός μέσα από απότομες χαράδρες, ενώ στη συνέχεια σχηματίζει μια εύφορη κοιλάδα ανάμεσα στα όρη Ρούγιεν και Ρίλα. Συνεχίζοντας την πορεία του προς την Ελλάδα, διανοίγει μια δίοδο ανάμεσα στα όρη Μάλες και Πιρίν και λίγο πριν την είσοδό του στο ελληνικό έδαφος δέχεται τα νερά του σημαντικότερου παραποτάμου του, του Στρούμιτσα , που πηγάζει από το όρος Πλακοβίτσα, που βρίσκεται στο νοτιοανατολικό άκρο της Γιουγκοσλαβίας.Λίμνη Βόλβη

Η Λίμνη Βόλβη

 

Δυτικά του Στρυμονικού κόλπου, σε απόσταση λίγων χιλιομέτρων, βρίσκεται η λίμνη Βόλβη, η δεύτερη μεγαλύτερη της Ελλάδας. Μαζί με τη λίμνη Κορώνεια αποτελούσαν κάποτε ένα ενιαίο συγκρότημα εντός της Μυγδόνιας λεκάνης αλλά πλέον η φυσιογνωμία τους είναι διαφορετική: αβαθής, εύτροφη και με λίγο οξυγόνο το καλοκαίρι η Κορώνεια, βαθύτερη, μεσοεύτροφη και με περισσότερο οξυγόνο το καλοκαίρι η Βόλβη.

 

Πρόκειται για μια λίμνη γλυκού νερού που τροφοδοτείται από πολυάριθμους χείμαρρους και ρυάκια. Περιβάλλεται από καλλιεργήσιμη γη, λόφους, στενότατες ελώδεις ζώνες και καλαμιώνες. Η λίμνη είναι βαθύτερη και με περισσότερο απότομες όχθες στη βόρεια ακτή και παρουσιάζει απομεινάρια παραλιμνίου δάσους. Δύο αξιόλογα δάση υπάρχουν στην περιοχή: το δάσος των Μακεδονικών Τεμπών (δεξιά και αριστερά από τον ποταμό Ρήχειο) και το δάσος της Απολλωνίας δίπλα από τη λίμνη Βόλβη.Γραφικοί Κολπίσκοι

Γραφικοί Κολπίσκοι

 

Η θαυμάσια "φυσική κατασκευή" του Στρυμονικού κόλπου, όπως αυτός ακουμπάει στις απολήξεις των βουνών της περιοχής, προσφέρει μια μοναδική δυνατότητα στους επισκέπτες της. Κατευθυνόμενοι από τον Σταυρό προς την Ολυμπιάδα, σε μια διαδρομή γεμάτη από στροφές, αλλά και μετά από αυτήν, στον δρόμο για Ιερισσό, είναι κρυμμένοι αναρίθμητοι μικροί και γραφικοί κολπίσκοι. Στέκουν αιώνες στη θέση τους, ξεχασμένοι, επίγειοι παράδεισοι, προσφέροντας το "κερασάκι στην τούρτα" της μαγείας του Στρυμονικού.

 

Η ομορφιά του τοπίου θα συναρπάσει και τον πιο απαιτητικό επισκέπτη. Απότομες καταπράσινες πλαγιές και ιδανικά τοποθετημένοι μικροί και μεγάλοι βράχοι συνθέτουν εικαστικά το απίστευτου κάλλους τοπίο.

 Παραλίες

Παραλία - Σταυρός

 

  Κόσμημα των οικισμών του Στρυμονικού κόλπου αποτελούν οι αμμώδεις οργανωμένες παραλίες που απλώνονται απλόχερα κατά μήκος των ακτών του προσθέτοντας τη γοητεία τους στο τοπίο. Κοινό χαρακτηριστικών τους αποτελεί το γεγονός ότι επί σειρά ετών βραβεύονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση με την Γαλάζια Σημαία, σύμβολο της καθαρότητας των ακτών και των υδάτων του Στρυμονικού. Κάθε παραλία έχει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, που την καθιστούν ξεχωριστή.

 

  Ξεκινώντας από τον περιοχή της Ολυμπιάδας, στον δρόμο για την Ιερισσό, θα ανακαλύψετε την επονομαζόμενη Πρώτη παραλία. Κρυμμένη μέσα σε έναν μικρό φυσικό όρμο, η παραλία αυτή αποτελεί σημείο αναφοράς της νεολαίας της περιοχής. Στα πλεονεκτήματα της παραλίας ανήκει σίγουρα και το αναψυκτήριο απ' όπου μπορείτε να προμηθευτείτε όλα τα απαραίτητα. Ένα είναι σίγουρο. Η μαγεία που η Πρώτη παραλία προσφέρει θα σας ξετρελάνει.Όρος Χολομώντας

Πλαγιά του όρους Χολομώντας

 

Στο κέντρο της Χαλκιδικής και προς τα βόρεια, καλύπτοντας μια απόσταση που αρχίζει από το Χορτιάτη και φτάνει ως τον Στρυμονικό κόλπο δεσπόζει ο ορεινός όγκος του Χολομώντα (με υψηλότερη κορυφή στα 1165μ), περιοχή κατάφυτη με απίστευτη ομορφιά και υπέροχη θέα προς κάθε κατεύθυνση. Γνωστός από την αρχαιότητα, για την ξυλεία του, η οποία ήταν περιζήτητη από τους ναυπηγούς και για τα μεταλλεία του, ο Χολομώντας ονομάζεται και υψίζωνος, δηλαδή "υψηλά εζωσμένον", λόγω της εντυπωσιακής του βλάστησης.

 

Το τοπίο του Χολομώντα χαρακτηρίζεται από απότομες κοιλάδες και βραχώδη φαράγγια, ενώ το πλούσιο δάσος του, συνήθως χιονισμένο το χειμώνα, προσφέρεται για αξέχαστες περιηγήσεις. Πεύκα, έλατα, δρύες και οξιές εναλλάσσονται με καστανιές και αιωνόβιες βελανιδιές, ενώ άφθονα είναι τα ρυάκια και οι πηγές. Ο αέρας είναι τόσο καθαρός, που σου κόβει την αναπνοή.

 Κερδύλλια Όρη

Κεδύλλια Όρη

 

 Στο κέντρο του Νομού Σερρών και προς τα νότια, βρίσκεται ο ορεινός όγκος του Κερδύλλιου όρους (με υψηλότερη κορυφή στα 1092μ), περιοχή κατάφυτη με απίστευτη ομορφιά και υπέροχη θέα προς τον Στρυμονικό κόλπο.

 

 Στις παρυφές του όρους βρισκόταν στην αρχαιότητα η σημαντικότατη πόλη Αμφίπολη, γνωστή για το εμπόριο ξυλείας και ορκυτών που της παρείχε άφθονα το όρος.

 

 Το καταπράσινο τοπίο του Κερδυλλίου, γεμάτο από πεύκα, έλατα και οξιές, οι πηγές και τα ρυάκια, η θέα προς τον Στρυμονικό Κόλπο αποτελούν χαρακτηριστικά που δικαιολογούν την παρουσία του επισκέπτη στην περιοχή. Στο κέντρο του Στρυμονικού κόλπου και πάνω από την Ασπροβάλτα, πίσω από έναν βραχώδη όγκο, βρίσκεται προστατευμένη σε μια φυσική αγκαλιά η μονή του Αγίου Γεωργίου, που ανήκε κάποτε σε μονή του Αγίου Όρους.Σπήλαιο Δρακότρυπα

Σπήλαιο "Δρακότρυπα" στα Βρασνά

 
    Σε κοντινή απόσταση από τον οικισμό των Βρασνών, στον δρόμο για την περιοχή που παλαιοί ονομάζουν Κακιά Σκάλα και στις παρυφές ενός λόφου, στην κορυφή του οποίου υπάρχουν απομεινάρια ενός πυροβολείου που χρησιμοποιούνταν σε καιρούς πολέμου, βρίσκεται το σπήλαιο Δρακότρυπα. Ένα μικρό σε μέγεθος σπήλαιο το οποίο παρουσιάζει ιδιαίτερο επιστημονικό ενδιαφέρον σχετικά με τον τρόπο σχηματισμού και εξέλιξής του.

 
    Τα σπήλαια, συνήθως, δημιουργούνται μέσα σε ασβεστόλιθους. Στη συγκεκριμένη περίπτωση στο χώρο του σπηλαίου αλλά και στον ευρύτερο χώρο επικρατούν βιοτικοί γνεύσιοι, οι οποίοι διασχίζονται από πηγματικές φλέβες. Στην ευρύτερη περιοχή υπάρχουν επίσης μεγάλοι φακοί ή στρώματα κρυσταλλικού ασβεστίτη, πιθανόν αποτελέσματα μετασωμάτωσης ή παραμόρφωσης επαφής ανθρακικών πετρωμάτων.