Get Adobe Flash player

Προτάσεις

Newsletter

Γραφτείτε στο Newsletter μας και μείνετε ενημερωμένοι!

Φορείς Πολιτισμού

Στην περιοχή του Στρυμονικού Κόλπου, δραστηριοποιούνται διάφοροι πολιτιστικοί και αθλητικοί σύλλογοι, οι οποίοι προσφέρουν στην τοπική κοινωνία με μια σειρά από ενέργειες και δράσεις που διοργανώνουν καθ' όλη τη διάρκεια της χρονιάς.

Μορφωτικός Πολιτιστικός Σύλλογος Βρασνών

 

 Ο Μορφωτικός Πολιτιστικός Σύλλογος Βρασνών ιδρύθηκε από τους κατοίκους του οικισμού το 1979 σε μια προσπάθεια αναβάθμισης του πολιτιστικού επιπέδου του χωριού αλλά, περισσότερο, της διατήρησης των πατροπαράδοτων ηθών και εθίμων, αυτών που κινδυνεύουν να χαθούν λόγω του σύγχρονου τρόπου ζωής. 

 

 Το 1992 η διοικητική μεταρρύθμιση που πραγματοποιήθηκε μετέφερε την έδρα της τότε Κοινότητας στα Νέα Βρασνά, όπου ο πληθυσμός ολοένα και μεγάλωνε καθώς όλο και περισσότεροι κάτοικοι έχτιζαν σπίτια εκεί και εγκατέλειπαν το χωριό.Μορφωτικός Πολιτιστικός Σύλλογος Νέων Βρασνών

 

Ο Μορφωτικός Πολιτιστικός Σύλλογος Νέων Βρασνών ιδρύθηκε το 1995, σε μια περίοδο όπου ολοένα και περισσότεροι κάτοικοι των Βρασνών εγκατέλειπαν τον ορεινό οικισμό για να κατοικήσουν κοντά στη θάλασσα.

 

Η δράση του συλλόγου εκτείνεται σε διάφορα επίπεδα:

 • Ερευνά και καταγράφει, με τη βοήθεια των γεροντότερων κατοίκων, την ιστορία & τα έθιμα των παλαιότερων ετών.
 • Διοργανώνει δράσεις για την διάδοση της οικολογικής συνείδησης και του εθελοντισμού, με δενδροφυτεύσεις, ενημερώσεις για την προστασία του περιβάλλοντος και εκτύπωση σχετικών φυλλαδίων.
 • Διατηρεί, μια ιδιαίτερα ενεργητική, Τράπεζα Αίματος με μέσο όρο 200 φιαλών το χρόνο, καλύπτοντας τις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας.

 Πολιτιστικός Σύλλογος Σταυρού "Μέγας Αλέξανδρος"

    Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Σταυρού «Μέγας Αλέξανδρος» ιδρύθηκε το 1995 και αποτελεί τον πιο δραστήριο σύλλογο του Σταυρού.

   Στις τάξεις του λειτουργούν τμήματα :

 • Παραδοσιακού και μοντέρνου χορού
 • Μπαλέτου
 • Χορωδίας
 • Θεατρικής ομάδας.

      Επίσης ο Σύλλογος διαθέτει δανειστική βιβλιοθήκη και διατηρεί δύο τράπεζες αίματος σε δύο μεγάλα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης.Μορφωτικός Αθλητικός Σύλλογος “ΑΕΤΟΣ” Άνω Σταυρού

 

  O Μορφωτικός Αθλητικός Σύλλογος “ΑΕΤΟΣ” Άνω Σταυρού ιδρύθηκε το 1972 από μία παρέα νέων ανθρώπων με σκοπό να αναβαθμιστεί η ποιότητα της ζωής των κατοίκων του χωριού μέσα από δραστηριότητες σε διάφορους τομείς, όπως είναι ο αθλητικός και ο πολιτιστικός. Παράλληλα σκοπός και στόχος του συλλόγου ήταν και είναι η προβολή και η ενίσχυση της εθελοντικής πρωτοβουλίας των πολιτών σε διάφορους τομείς και δράσεις της καθημερινότητάς, αλλά και η διαφύλαξη και συνέχιση της τοπικής παράδοσης και διατήρησης των ηθών και των εθίμων του τόπου.

 

  Αρχικά, οι δραστηριότητες του συλλόγου περιορίζονταν στον αθλητικό τομέα, με την ποδοσφαιρική ομάδα, η οποία αγωνιζόταν σε φιλικά παιχνίδια. Η πορεία του συλλόγου συνεχίζεται και από το 1982, ψάλλοντας τα κάλαντα στο χωριό πόρτα – πόρτα, αποκτάει το πρώτο ταμείο του. Ο Σύλλογος αναδιοργανώνεται και η ποδοσφαιρική ομάδα συμμετέχει επίσημα πλέον στην Γ΄ ερασιτεχνική κατηγορία της Ένωσης Ποδοσφαιρικών Σωματίων Μακεδονίας. Πολιτιστικός Σύλλογος Αγίου Γεωργίου "Φίλιππος"

 

Ο Εξωραϊστικός και Πολιτιστικός Σύλλογος Δ.Δ. Βρασνών Δήμου Αγίου Γεωργίου «Ο Φίλιππος» ιδρύθηκε το 2000 και περιλαμβάνει την περιοχή άνωθεν της παλαιάς εθνικής οδού μεταξύ Ασπροβάλτας και Βρασνών.

 

Σκοποί του είναι:

 1. Προσπάθεια βελτίωσης των συνθηκών διαβίωσης των κατοίκων της περιοχής, με την εκτέλεση έργων από κάθε αρμόδιο φορέα.
 2. Επικοινωνία με την τοπική αυτοδιοίκηση και τις δημόσιες αρχές, για θέματα που αφορούν τα μέλη και τους κατοίκους της περιοχής.
 3. Η ανάπτυξη φιλίας και γνωριμίας μεταξύ των κατοίκων που προέρχονται από άλλες περιοχές και κυρίως των παιδιών αυτών.Όμιλος Μηχανοκίνητου Αθλητισμού Στρυμονικού Κόλπου

 

Ο Όμιλος Μηχανοκίνητου Αθλητισμού Στρυμονικού Κόλπου (Ο.Μ.Α.Σ.Κ.) είναι ένας αθλητικός όμιλος, «εραστών του μηχανοκίνητου αθλητισμού», με έδρα το Σταυρό του Δήμου Ρεντίνας.

 

Η αγάπη τους αυτή, τους οδήγησε στην ίδρυση του συλλόγου το 2005 όταν αποφασίστηκε το καταστατικό του συλλόγου, ωστόσο η πραγματική λειτουργία του συλλόγου χρονολογείται από το 2007 όταν πραγματοποιήθηκαν οι πρώτες εκλογές για την ανάδειξη του διοικητικού συμβουλίου.

 

Ο Ο.Μ.Α.Σ.Κ. αριθμεί πλέον 103 μέλη που προέρχονται από το Σταυρό, την Ασπροβάλτα, τα Βρασνά, τα Νέα Βρασνά και την Ολυμπιάδα.Η Μικτή Τετράφωνη Χορωδία Άνω Σταυρού

 

Η Μικτή Τετράφωνη Χορωδία Άνω Σταυρού αποτελείται από 40 χορωδούς (16 άντρες και 24 γυναίκες).

 

 

Οι συναυλίες και οι εκδηλώσεις στις οποίες έχει πάρει μέρος η χορωδία:

 

 1. 25 Μαρτίου: Χορωδιακή συνάντηση Ολυμπιάδας.
 2. 8 Αυγούστου 2008: Μεγάλη συναυλία στις εκδηλώσεις Άνω Σταυρού.
 3. 25 Αυγούστου 2008: Συναυλία του συνθέτη Λίνου Κόκοτου στην Ολυμπιάδας με συμμετοχή μεγάλης ορχήστρας και γνωστών τραγουδιστών και του ίδιου του συνθέτη στο πιάνο.


Φιλαρμονική Αγίου Γεωργίου

 

Η Φιλαρμονική του Δήμου Αγίου Γεωργίου ιδρύθηκε το 1995 απο την τότε κοινότητα Ασπροβάλτας και τον τέως Πρόεδρο και σημερινό Δήμαρχο Αγίου Γεωργίου κ. Άγγελο Φραντζή. Εδρεύει στην Ασπροβάλτα, δίπλα απο το νηπιαγωγείο.

 

  Έχουν διδάξει σε αυτήν απο τότε τρείς καθηγητές Μουσικής. Απο τον Οκτώβριο του 2001 διδάσκει η κα. Ελένη Γαβριηλίδου, η οποία είναι πτυχιούχος Φούγκας, Ενοργάνωσης και φοιτήτρια του τμήματος Μουσικών Σπουδών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

 

Η Φιλαρμονική ξεκίνησε την λειτουργία της με μόλις 15 όργανα και μέλη και σήμερα έχει φτάσει αισίως τους 43 μέλη-μαθητές. Οι ηλικίες των μελών της ποικίλουν απο 9 έως 42 ετών.Πολιτιστικός Σύλλογος Αγία Παρασκευή

 

Σύμφωνα με τη Μυθολογική παράδοση Βόλβη ήταν το όνομα νύμφης η οποία με τον Ηρακλή απέκτησε ένα γιό τον Όλινθο, από αυτήν πήρε το όνομα της η λίμνη και στη συνέχια και η αρχαία πόλη Βόλβη και φυσικά η σημερινή ονομασία. Η περιοχή της λίμνης αποτελεί έναν απο τους 11 ελληνικούς υγρότοπους διεθνείς σημασίας του σχετικού καταλόγου της σύμβασης Ραμσάρ. Εδώ βρίσκουν καταφύγιο 23 είδη ψαριών, 5 αμφιβίων, 14 ερπετών, 34 θηλαστικών και πάνω απο 200 είδη πουλιών.

 

Το 1978 ιδρύθηκε ο Σύλλογος, ο οποιός αριθμεί περίπου τα 120 μέλη. Σκοπός όλων είναι η διάσωση, διατήρηση και μετάδωση της ποικιλόμορφης ελληνικής παράδοσης όπως αυτή εκφράζεται μέσα από τον χορό, το τραγούδι, τη μουσική και τα έθιμα κάθε περιοχής. Η λειτουργία του συλλόγου στηρίζετε κυρίως στην εθελοντική εργασία των μελών του, της χορευτικής ομάδας και στη σκληρή δουλειά του εκάστοτε Διοικητικού Συμβουλίου.Παιδική Χορωδία Δήμου Βόλβης

 

Η Παιδική Χορωδία δήμου Βόλβης ιδρύθηκε το 1999 και απαρτίζεται από επιλεγμένες παιδικές και νεανικές φωνές στα σχήματα των ομοίων και των μικτών φωνών.

 

Έχει δώσει σειρά συναυλιών στα Νέα Βρασνά, στην Ασπροβάλτα, στις Σέρρες, στην Θεσσαλονίκη, στην Αριδαία καθώς επίσης έχει λάβει μέρος σε πολλά Πανελλήνια Φεστιβάλ απ’ όπου απέσπασε πολύ καλές κριτικές.