Get Adobe Flash player

Προτάσεις

Newsletter

Γραφτείτε στο Newsletter μας και μείνετε ενημερωμένοι!

Αυτοκινητάδα στην Λίμνη Βόλβη

 

Πάμε μια βόλτα στην Λίμνη Βόλβη με το αυτοκίνητο?

Πρώτος σταθμός είναι η Νέα Μάδυτος. Κάνοντας αριστερά στη διασταύρωση, θα βρεθούμε στον παραλίμνιο χώρο αναψυχής, που είναι διαμορφωμένος με υγρόφιλα δασικά είδη. Δεξιά και σε μικρή απόσταση βρίσκεται το χωριό, το οποίο κτίστηκε από πρόσφυγες από τη Μάδυτο, ιστορικό οικισμό στα Δαρδανέλια. Ο ιερός ναός της Μονής Εσφιγμένου του 1867 αξίζει μια επίσκεψη ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και ο πρωτοποριακός βιολογικός καθαρισμός με τη μέθοδο των υδροφύτων (καλαμιών), που συνδυάζει την ανάπτυξη ενός μικρού υγροτόπου με τον καθαρισμό των αστικών λυμάτων του χωριού.

 

Συνεχίζοντας ανατολικά επί της εθνικής οδού και λίγο πριν τη Ρεντίνα, συναντάμε τη γραφική εκκλησία της Αγίας Μαρίνας, χτισμένη το 1869, με στέγη και τρούλο από πλάκες σχιστόλιθου. Ο ναός διατηρεί την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική του αξία και αποτελεί τόπο προσκυνήματος για χιλιάδες επισκέπτες κάθε χρόνο και ιδιαίτερα την ημέρα της γιορτής της Αγίας, στις 17 Ιουλίου. Η επιλογή της τοποθεσίας για την κατασκευή της εκκλησίας ίσως σχετίζεται και με την είσοδο στο (επικίνδυνο σε παλιότερες εποχές) πέρασμα της κοιλάδας της Ρεντίνας.

 

Στη διασταύρωση της Ρεντίνας στρίβουμε αριστερά και κατευθυνόμαστε προς τον οικισμό της Μικρής Βόλβης. Στη διαδρομή, περνάμε από το στρατόπεδο εκπαίδευσης των καταδρομέων, από το χείμαρρο της Βαμβακιάς και τελικά μπαίνουμε στο κυριότερο ψαροχώρι της λίμνης. Στη Μικρή Βόλβη έχει έδρα ο Αλιευτικός Συνεταιρισμός Βόλβης «Αγία Παρασκευή» και στην ιχθυόσκαλα δημοπρατούνται τα ψάρια που μόλις αλιεύθηκαν. Στο αναψυκτήριο- ταβέρνα που βρίσκεται στην ακτή μπορεί να γευτεί κανείς φρέσκα λιμνίσια ψάρια, όπως γριβάδια και περκιά, αλλά και την τοπική ιδιαιτερότητα: την παστή λιπαριά. Αυτό το ιδιαίτερο είδος σαρδέλας, αν και δε βρίσκεται πουθενά αλλού στο κόσμο, δεν κινδυνεύει με εξαφάνιση, αλλά αντίθετα είναι πολυπληθές και αυξάνεται απειλώντας πολλές φορές να ανατρέψει την ισορροπία εις βάρος άλλων ειδών. Επειδή οι θηρευτές του έχουν μειωθεί κατά πολύ, η κατανάλωσή του αποκτά και χαρακτήρα… μέτρου διατήρησης της οικολογικής ισορροπίας!

 

Μια άλλη νοστιμιά της περιοχής, τα χέλια, έχουν μειωθεί σε βαθμό εξαφάνισης, λόγω της κατασκευής διαφόρων ειδών εμποδίων στο διάδρομο επικοινωνίας που ενώνει τη λίμνη με τη θάλασσα, δηλαδή το Ρήχιο ποταμό, που τα εμποδίζουν στην ετήσια διαδρομή τους. Γι’ αυτό και ένα λογικό αίτημα φορέων της περιοχής είναι ο καθαρισμός της κοίτης και η προστασία του Ρήχιου. Μια κουβέντα με τους ψαράδες και μια βόλτα στην προβλήτα αξίζουν τον κόπο. Στις 26 Ιουλίου, γιορτή της Αγίας Παρασκευής, πραγματοποιείται και η Γιορτή της Λιπαριάς, με άφθονους μεζέδες, ούζο, πολιτιστικές εκδηλώσεις και φυσικά λιπαριά παστή και ψητή.

  

Αφήνοντας τη Μικρή και κατευθυνόμενοι προς τη Μεγάλη Βόλβη (που ως οικισμός είναι μικρότερη!), περνάμε από το χώρο όπου φύεται ελαιώνας, στον οποίο θρυλείται ότι πολλές ρίζες χρονολογούνται από την βυζαντινή εποχή! Στην περιοχή σώζεται και ένας από τους παλαιότερους λαδόμυλους της Μεσογείου, μοναδικό δείγμα βυζαντινής κατασκευής, το Τζιμηλάρειον, που χρονολογείται από το 1324. Διατηρείται ο ορθογώνιος υδατόπυργος, στη βάση του οποίου αναπτύσσονται οι χώροι του ελαιοτριβείου, με σύστημα δεξαμενών και καναλιών για την επεξεργασία του προϊόντος. Κοντά στο εργαστήριο ανασκάφηκε μονόχωρος ναός και εντοπίστηκε μικρός οικισμός. Στην ίδια περιοχή, στην κορυφή δυσπρόσιτου λόφου, εντοπίστηκε βυζαντινός οχυρωματικός περίβολος, υπόλειμμα κάστρου.

 

Στη Μεγάλη Βόλβη, αξίζει μια στάση στο διαμορφωμένο χώρο που βρίσκεται στην ακτή της λίμνης, από όπου μπορούμε να αφήσουμε το βλέμμα μας να ξεκουραστεί επάνω στα ήρεμα νερά. Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλούν εδώ τα απομεινάρια βυζαντινού κτίσματος μέσα στη λίμνη, σε μικρή απόσταση από την ακτή!

 

Επόμενος σταθμός είναι ο χώρος αναψυχής δίπλα στη λίμνη, πριν από το χωριό Νυμφόπετρα. Συνεχίζοντας τη διαδρομή, σταματάμε λίγο έξω από το χωριό στα δεξιά και παρατηρούμε τον περίεργο γεωλογικό σχηματισμό από τον οποίο πήρε το όνομά του το χωριό. Πρόκειται για τις Νυμφόπετρες, έναν φυσικό σχηματισμό εντυπωσιακών βράχων, ο οποίος δημιουργήθηκε πριν εκατομμύρια χρόνια, από πίδακες γεωθερμικού ρευστού. Τοπικοί θρύλοι εξηγούν με φαντασία και μοναδικό τρόπο τη δημιουργία αυτών των βράχων: πρόκειται για γαμήλια πομπή που πέτρωσε από φθονερή κατάρα!

  

Κατευθυνόμαστε προς το Σχολάρι, όπου κάνουμε μια στάση για να θαυμάσουμε τα πλατάνια των ερωδιών. Από τα Λαγκαδίκια στρεφόμαστε και πάλι ανατολικά. Στην περιοχή του Στίβου, αναπτύσσονται ενδιαφέρουσες δραστηριότητες, όπως βιολογική κτηνοτροφία, λίγο πιο πάνω, στον οικισμό Πλατεία. Τα Λουτρά Νέας Απολλωνίας (ή Λουτρά Βόλβης), έχουν αναπτυχθεί σε μικρό οικισμό, αφού μεγάλος αριθμός επισκεπτών έρχεται για ιαματικά λουτρά με το νερό των αλκαλικών θερμοπηγών (38οC), που ενδείκνυται για θεραπεία γυναικολογικών παθήσεων, αρθριτικών, ρευματισμών, διαστρεμμάτων και καταγμάτων. Πολλοί βέβαια, έρχονται απλά για να βιώσουν ώρες ανάπαυλας στο εκεί αναψυκτήριο - εστιατόριο, που κατασκευάστηκε στα πλαίσια του ευρωπαϊκού προγράμματος Leader, με θέα στα ήρεμα νερά της λίμνης. Η διανυκτέρευση στα τοπικά μικρά ξενοδοχεία αξίζει, ιδιαίτερα εκτός της περιόδου αιχμής, που είναι το καλοκαίρι και επικρατεί σχετικός συνωστισμός. Στην περιοχή έχουν κατασκευαστεί και νέες εγκαταστάσεις.

 

Σε απόσταση 2 περίπου km προς τα ανατολικά, σώζεται το κατώτερο τμήμα Οθωμανικού Λουτρού, σε ύψωμα με θέα στη λίμνη. Η περιοχή έχει ανακηρυχθεί αρχαιολογικός χώρος. Η κατασκευή έχει οκταγωνικό σχήμα και χρονολογείται περί τον 15ο αιώνα. Στο βάθος του λουτρού εξακολουθεί να πηγάζει ζεστό νερό!

 

Σε μικρή απόσταση βρίσκονται και οι σταβλικές εγκαταστάσεις, όπου εκτρέφεται ένα κτηνοτροφικό είδος που απειλείται με εξαφάνιση: ο νεροβούβαλος. Κατά το μεσημέρι, μπορεί κανείς να δει τα βουβάλια, που βόσκουν στις παραλίμνιες εκτάσεις, να προχωρούν προς το νερό της λίμνης και παρά το μεγάλο όγκο τους να επιπλέουν και να κολυμπούν με ευκολία.

 

Τέλος κατευθυνόμαστε προς τα χωριά του Στρυμονικού κόλπου για ουζάκι και πεντανόστιμους μεζέδες με την αλμύρα της θάλασσας να μοσχοβολάει στον αγέρα...Ολυμπιάδα , Σταυρός, Νέα Βρασνά και Ασπροβάλτα. Αν πάλι είστε λάτρεις της παράδοσης μπορείτε να επισκεφθείτε τα Βρασνά ή τον Άνω Σταυρό και να δοκιμάσετε τα τοπικά πιάτα ή τα ψητά με τα ντόπια κρεατικά.

Απλά επιλέξτε !!!

 

πηγή: Φορέας Διαχείρισης Λιμνών Κορώνειας - Βόλβης