Get Adobe Flash player

Προτάσεις

Newsletter

Γραφτείτε στο Newsletter μας και μείνετε ενημερωμένοι!

Πεζοπορία στην Λίμνη Βόλβη με παρατήρηση πουλιών

 

Το ορμητήριο των εξορμήσεων στην περιοχή της Βόλβης μπορεί να είναι το Κέντρο Πληροφόρησης Υγροτόπου Κορώνειας- Βόλβης, στον οικισμό Απολλωνία. Εδώ λειτουργεί περιβαλλοντική έκθεση για τη λίμνη και τα είδη των οργανισμών που φιλοξενεί. Μπορεί να γίνει ξενάγηση διάρκειας μισής ώρας από τα στελέχη του Κέντρου και να παρασχεθεί ενημερωτικό υλικό.

Σε απόσταση δέκα περίπου λεπτών προς τα βόρεια, περπατώντας δίπλα από τα γραφικά τοπικά σπίτια με τους όμορφους κήπους, συναντάμε το βήμα του Απ. Παύλου. Πρόκειται για έναν μεγάλο επίπεδο βράχο, επί του οποίου κατά την παράδοση στάθηκε και μίλησε ο Απόστολος. Από πάνω απλώνει τα κλαδιά του υπεραιωνόβιο πλατάνι, το οποίο έχει κηρυχθεί Μνημείο της Φύσης. Κατά τη γιορτή των Αποστόλων Πέτρου και Παύλου (29 Ιουνίου) εδώ λαμβάνουν χώρα επίσημες δοξολογίες και πολιτιστικές εκδηλώσεις. Η περιοχή αποτελούσε σταθμό επί της Εγνατίας Οδού (Mutatio Apollonia), γι’ αυτό κι εδώ έχουν βρεθεί απομεινάρια του ρωμαϊκού λιθόστρωτου. Επίσης, υπάρχουν μνημεία της οθωμανικής περιόδου, κατασκευασμένα από το μεγάλο βεζίρη Sokolli Muhammad Pasha (μεταξύ 1566 και 1575). Σώζεται λουτρό με ακέραια τη στέγη του και θεμελίωση της βυζαντινής περιόδου, το κατώτερο τμήμα ενός τζαμιού, το οποίο έχει δεχθεί μεταγενέστερες επεμβάσεις και ο πέτρινος περίβολος από το χώρο διανυκτέρευσης των ταξιδιωτών (χάνι), το οποίο σήμερα αποτελεί μέρος μιας σύγχρονης ιδιοκτησίας.

  

Αφήνοντας τα μνημεία της περιοχής, ακολουθούμε το χωματόδρομο προς τη λίμνη και φτάνουμε σε μια θέση κατάλληλη για παρατήρηση πουλιών (bird-watching). Από εδώ φαίνεται πεντακάθαρα η αποικία των ερωδιών που φιλοξενείται σε πανύψηλες λεύκες, στο σπάνιο υδρόφιλο δάσος Απολλωνίας. Οι ερωδιοί έρχονται εδώ από τις αρχές της άνοιξης, ετοιμάζουν τις φωλιές τους, γεννούν τα αυγά προς το τέλος της άνοιξης και μεγαλώνουν τα μικρά τους όλο το καλοκαίρι. Το φθινόπωρο, οι ερωδιοί εγκαταλείπουν το δάσος και φεύγουν για κοντινές ή μακρινές περιοχές.

 

Η πεζοπορία συνεχίζεται μέχρι την όχθη της λίμνης, όπου έχει κατασκευαστεί δασικό φυλάκιο. Πριν φτάσουμε εδώ, παρατηρούμε τις πρόσφατες παρεμβάσεις που έγιναν με ευρωπαϊκή χρηματοδότηση για την προστασία και ανόρθωση του σπάνιου αυτού δάσους. Επειδή η πεζοπορία δεν είναι δυνατή κατά μήκος της ακτής της λίμνης, ακολουθούμε τη δασική οδό, που διασχίζει διαμπερώς την έκταση του δάσους. Αυτό έχει μικτή σύνθεση (πλατάνια, λεύκες, ιτιές, σκλήθρα). Καλύπτει περί τα 450 στρέμματα και παρά τις ανθρωπογενείς πιέσεις που συνεχίζει να δέχεται (κυρίως βόσκηση, αλλά και περιορισμένες υλοτομίες και εκχερσώσεις), διατηρεί υψηλή βιοποικιλότητα. Λέγεται ότι πολλά αρπακτικά – μέχρι και μεγάλοι αετοί – ζούσαν παλιότερα και φώλιαζαν εδώ. Σήμερα, με εξαίρεση ίσως το ξεφτέρι, το βραχοκιρκίνεζο ή το σαϊνι, για τα οποία υπάρχουν ορισμένες πιθανότητες να φωλιάζουν, όλα τα είδη των αρπακτικών (φιδαετοί, νανογέρακα, σφηκιάρηδες), συναντιούνται περιστασιακά να κυνηγούν στα ξέφωτα, στα χωράφια και στις παρυφές της λίμνης.

 

Από τα ξέφωτα και τα λιβάδια του δάσους, καταλήγουμε στις πολύ σημαντικές για την τροφοληψία της ορνιθοπανίδας εκβολές του χειμάρρου Χολομώντα. Το σημείο αυτό εξυπηρετεί την παρατήρηση πουλιών, η οποία όμως πρέπει να γίνει με μεγάλη προσοχή γιατί και η παραμικρή κίνηση μπορεί να ενοχλήσει τα πουλιά. Εδώ εκτός από τους ερωδιούς, μπορεί κανείς να παρατηρήσει και πολλά άλλα πουλιά όπως πάπιες, παρυδάτια, ακόμη και πελεκάνους, μαυροπελαργούς ή χαλκόκοτες. Αφήνοντας πίσω μας τις εκβολές, ακολουθούμε τη δασική οδό για να επιστρέψουμε για λίγη ξεκούραση στο Κέντρο Πληροφόρησης.

  

Μια απλή πεζοπορία μέσα από το δάσος μπορεί να διαρκέσει παραπάνω από τρεις ώρες. Αν συνοδευτεί από στάσεις για παρατήρηση πουλιών και στάση στο βήμα του Απ. Παύλου μπορεί να ξεπεράσει τις πέντε ώρες, ενώ με την προσθήκη και της ξενάγησης στον εκθεσιακό χώρο του Κέντρου Πληροφόρησης, θα πρέπει να υπολογιστεί ένα χρονικό διάστημα από τις 10 το πρωί έως τις 4 το απόγευμα. Η ύπαρξη οχήματος μπορεί να συντομεύσει κατά πολύ το χρόνο, αλλά υπάρχει η προτροπή τα αυτοκίνητα να χρησιμοποιούνται περιμετρικά του δάσους και να μην εισέρχονται μέσα σε αυτό, για αποφυγή της όχλησης των πουλιών.

πηγή: Φορέας Διαχείρισης Λιμνών Κορώνειας - Βόλβης