Get Adobe Flash player

Προτάσεις

Newsletter

Γραφτείτε στο Newsletter μας και μείνετε ενημερωμένοι!

Ολυμπιάδα

Ολυμπιάδα

 

 Κατά μήκος μιας όμορφης παραλίας που απλώνεται στο μυχό ενός φυσικού λιμανιού και πλαισιώνεται από καταπράσινα βουνά και μαγευτικές παραλίες βρίσκεται ο πανέμορφος οικισμός της Ολυμπιάδας. Πρόκειται για τον τρίτο προσφυγικό οικισμό της περιοχής, μετά την Ασπροβάλτα και το Σταυρό. Εδώ εγκαταστάθηκαν 50 οικογένειες προσφύγων από την Αγία Κυριακή της Βιθυνίας, μετά τον διωγμό των Ελλήνων, το 1922, από τα παράλια της Μικράς Ασίας.

 

 Όταν εγκαταστάθηκαν οι πρόσφυγες εδώ, βρήκαν οικισμό με 10 περίπου αγροτικές οικογένειες. Η μικρή περιοχή που τους παραχωρήθηκε ήταν βαλτώδης και μαστιζόταν από ελονοσία. Από την αρρώστια αυτή χάθηκε το 1/3 περίπου του αρχικού προσφυγικού πληθυσμού, ενώ ένα μεγάλο μέρος του διασκορπίστηκε σε άλλες περιοχές της Μακεδονίας και της Θράκης.

 

 Ο οικισμός βρίσκεται στην σκιά των Αρχαίων Σταγείρων, την γενέτειρα του μεγάλου φιλοσόφου της αρχαιότητας, του Αριστοτέλη. Σύμφωνα με μια τοπική παράδοση, το όνομα του χωριού προέρχεται από την Ολυμπιάδα, τη μητέρα δηλαδή του Μ. Αλεξάνδρου, την οποία ο βασιλιάς Κάσσανδρος είχε εξορίσει στα Αρχαία Στάγειρα ή, κατ' άλλους, στο παρακείμενο νησάκι «Κάπρος». Αν και η πληροφορία είναι ανεπιβεβαίωτη, δεν αποκλείεται να κρύβει κάποια ιστορική αλήθεια.

 

 Σήμερα η Ολυμπιάδα αποτελεί Δημοτικό Διαμέρισμα του Δήμου Σταγείρων και Ακάνθου. Η απλότητα της, η καθαρότητα των νερών της και ο καταπληκτικός συνδυασμός της ατμόσφαιρας του χωριού με την σύγχρονη τουριστική υποδομή την κατατάσσουν σε αγαπημένο προορισμό πλήθους επισκεπτών από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

 

 Ο επισκέπτης αυτού του οικισμού έχει την ευκαιρία:

  • Να απολαύσει την μαγευτική θέα της νήσου Κάπρου, που βρίσκεται ακριβώς απέναντι από τον οικισμό.
  • Να προσκυνήσει την εκκλησία του χωριού, την Αγία Κυριακή, αποδίδοντας και με αυτόν τον τρόπο τον σεβασμό του στην πατρίδα των προγόνων.
  • Να επισκεφτεί τον αρχαιολογικό χώρο των Αρχαίων Σταγείρων, στον οποίο κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού γίνονται πλήθος μουσικών και θεατρικών εκδηλώσεων.
  • Να περιπλανηθεί στο πλατανόδασος που βρίσκεται στην είσοδο του οικισμού, κατά μήκος ενός χειμάρρου που εκβάλλει τα βρόχινα νερά στον όρμο του.
  • Να δροσιστεί με ασφάλεια στα νερά του μαγευτικού λιμανιού, αφού τα νερά του είναι ιδιαίτερα αβαθή, μόλις 30-50 εκατοστά βάθος για τουλάχιστον 50 μέτρα απόσταση από την ακτή.
  • Να γευτεί τους καταπληκτικούς μεζέδες που σερβίρονται στις γραφικές ταβέρνες του πεζοδρόμου που βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από την θάλασσα.
  • Να συμμετάσχει στο πανηγύρι της προστάτιδας Αγίας Κυριακής, στις 7 Ιουλίου, το οποίο συνοδεύεται από την περίφημη γιορτή μυδιού.
  • Να γαληνεύσει ψαρεύοντας στην παλαιά σκάλα που υπάρχει στο μέσο του λιμανιού απολαμβάνοντας την ηρεμία του τοπίου.
  • Να εξερευνήσει τους γραφικούς, αποκομμένους από το υπόλοιπο περιβάλλον, κολπίσκους που την περιβάλλουν.