Get Adobe Flash player

Newsletter

Γραφτείτε στο Newsletter μας και μείνετε ενημερωμένοι!

neavrasna-church

neavrasna-church


Maria Kiparissi Rooms

Images: 
Аспровалта

 

Селището Аспри Валта е основано в началото на 16-ти век, в южното подножие на планинската верига Кердилиа, в близост до морето. Четейки документи от тази епоха, от архива на манастира „Симонос Петра”, територията, на която е било построено селището е била покрита с гъста гора и използвана като зимно селище от манастира „Култумусиу”.

 

В един момент гората станала много опасна, тъй като богатата растителност е предоставяла идеално убежище за разбойници и убийци. Поради тази причина,  монасите изсичат гората и построяват селището.Неа Врасна

 

В центъра на Струмския залив, между автомагистрала Солун-Кавала и синьото море, се намира селището Nea Vrasna.

 

В него са се преселили много от жителите на традиционното селище Vrasna и така регистрираното постоянно население е вече близо 2000 души. Това е важен факт, тъй като Nea Vrasna съществува не повече от 40 години.Врасна

 

Историята на селище Vrasna се губи в далечното минало. Районът показва признаци на живот от 4-ти и по време на 3-ти век пр. Хр.

 

До 1918 година Vrasna се е наричала Vrastа. Твърди се, че това име произхожда от един град, който в древните времена е бил по-ниско, отколкото сегашното му местоположение на Vrasna, близо до морето и до магистрала Егнатия (Egnatia odos) и се е казвал Vormiskos или Vromiskos.