Get Adobe Flash player

Newsletter

Γραφτείτε στο Newsletter μας και μείνετε ενημερωμένοι!

Кулата на Урануполи

 
Кулата на Урануполи съществува още от 1344 г., но вероятно е изградена на мястото на по-стара постройка. Там е посрещнат през май 1379 г. "деспота" (царя) на Солун Йоанис Палеологос, който по време на престоя си е освободил кулата от данъчните задължения. Вероятно е претърпяла сериозни щети от земетресението през 1585 година и са последвали обширни ремонтни работи. През август 1858 г. е била "празна и пуста вътре” (явно подпалена през 1821 г.), но същата година започват обширни ремонтни и реновиращи работи, довели до сегашния и вид.
 
Кулата е подпряна и реставрирана от Десета инспекция на византийските античности. По време на тези дейности са открити и уточнени основните исторически моменти за сградата:
 
На Византийската кула принадлежи долната част на каменната основа, с изключение на последните два етажа. Типологията и начина на строителство я поставят сред малкото известни примери от 11 и 12 век.
 
Двата последни етажа, както и още един, който е разрушен във времето , датират от времето на турското господство, вероятно са построени след земетресението през 1585 година.
 
Цялата дървена вътрешност на кулата и сегашния й покрив, са резултат от реконструкцията, която изглежда е завършена през 1862 г.. Тогава става и изграждането на външната „скарпа”, - полегналата укрепителна стена. Днес, след последните възстановителни работи, кулата се съхранява заедно с оригиналните конструкции от 19-ти век.
 
Извън източната страна на кулата е приложен „барбакас”- крепостно заграждение, което изглежда че е постройка от началото на турското господство.  Днешните жилищни и складни стаи във вътрешността на „барбакас” са построени през средата на 19-ти век.
 
Северозападно от кулата се намира сградата на „арсана”, построена през 1865 г. заедно с с разрушения днес кей. Състои се от полумазе за съхранение на метохска лодка, полуприземен етаж, който е бил като склад и приземен жилищен етаж.
 
В комплекса на метоха са се намрали и много други сгради (складове, обори, пресиращата инсталация, къщи под наем, кладенци и т.н.), от които са останали само две, разположени на около 50 метра югоизточно от кулата. Метохските съоръжения на „Просфорио” служели много години за настаняване на бежанците, основали Урануполи през 1923.
 
на кулата е собственост на Министерството на културата. Информация: (0030) 23770 71389     
 
Източник: www.ierissos.gr