Get Adobe Flash player

Newsletter

Γραφτείτε στο Newsletter μας και μείνετε ενημερωμένοι!

Παρουσίαση Σχεδίου ∆ιαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Κορώνειας-Βόλβης και Μακεδονικών Τεµπών, Προοπτικές Ανάπτυξης του Οικοτουρισµού

 

 

Λαγκαδάς 22/03/2013
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε σήμερα η ημερίδα που συνδιοργανώσαμε με τον δήμο Βόλβης στα Λουτρά Απολλωνίας, με θέμα «Σχέδιο Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Κορώνειας-Βόλβης και Μακεδονικών Τεμπών, Προοπτικές Ανάπτυξης του Οικοτουρισμού».

Στην ημερίδα έδωσαν το παρόν ο Αναπληρωτής Υπουργός Π.Ε.Κ.Α., κ. Σ. Καλαφάτης, ο Δήμαρχος Βόλβης κ. Δ Γαλαμάτης, η βουλευτής Θες/νίκης κ. Κ. Μάρκου, η Πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης (ΦΔ), κ. Δ. Μπόμπορη, ο Δήμαρχος Λαγκαδά κ. Γ. Αναστασιάδης, ο Ανιπεριφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας κ. Θ. Παππάς, περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι, τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Φορέα Διαχείρισης, εκπρόσωποι της Αναπτυξιακής Εταιρείας Θεσσαλονίκης (ΑΝΕΘ), εκπρόσωποι δημόσιων και ιδιωτικών φορέων και οργανισμών, δημοτικοί υπάλληλοι και κάτοικοι της περιοχής.

Την ημερίδα άνοιξε ο δήμαρχος Βόλβης, κ. Δ. Γαλαμάτης, ο οποίος στον χαιρετισμό του τόνισε την περιβαλλοντική αξία της προστατευόμενης περιοχής, η οποία λειτουργεί ως πηγή παραγωγικού πλούτου και οικονομικής ανάπτυξης του τόπου. Ακόμη ανέφερε πως τα ιδιαίτερα και ποικίλα χαρακτηριστικά του Εθνικού Πάρκου αποτελούν ένα πρώτης τάξεως οικοτουριστικό προϊόν για τον επισκέπτη.

Στη συνέχεια, χαιρέτησε τους παρευρισκόμενους ο Υπουργός Π.Ε.Κ.Α., κ. Σ. Καλαφάτης, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στη σημασία ύπαρξης εποικοδομητικού διαλόγου και προτάσεων ανάμεσα στο υπουργείο και την κοινωνία με αμοιβαίο στόχο της οικονομική ανάπτυξη της περιοχής.

Υπογράμμισε την αναγκαιότητα των μεταρρυθμίσεων όχι μόνο σε νομοθετικό επίπεδο αλλά και σε επίπεδο στάσεων και συμπεριφορών της κοινωνίας. Τέλος, τόνισε πως η οικονομική ανάπτυξη και η προστασία του περιβάλλοντος δεν είναι δύο έννοιες παράλληλες αλλά παντρεύονται και συνδέονται προς όφελος της ίδιας της κοινωνίας.

Στη συνέχεια το λόγο πήρε η Πρόεδρος του ΦΔ, κα. Δ. Μπόμπορη, η οποία στην εισήγηση της αναφέρθηκε στο σχέδιο διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Κορώνειας Βόλβης και Μακεδονικών Τεμπών, στα μέτρα προστασίας που διέπουν την περιοχή και έχουν ως στόχο την ολιστική ανάπτυξη του τόπου. Ακόμη, έκανε λόγο για την βιοποικιλότητα και το ιδιαίτερο φυσικό κάλος της περιοχής και για την ανάγκη της αειφορικής χρήσης των φυσικών πόρων.

Τέλος, αναφέρθηκε στα 46 έργα και υποέργα υψηλής προτεραιότητας που προσδιορίζονται στο σχέδιο διαχείρισης.

Αμέσως μετά τον λόγο πήρε ο κ. Ηλίας Τεκίδης, Υπεύθυνος του γραφείο διαχείρισης φυσικού περιβάλλοντος του ΦΔ, ο οποίος παρουσίασε τον κανονισμό λειτουργίας του Εθνικού Πάρκου, τη διαδικασία αδειοδότησης για την χορήγηση άδειας για περιήγηση στις λίμνες, για ήπιες μορφές τουρισμού, ναυταθλητικές και χερσαίες δραστηριότητες.

Υπογράμμισε δε πως οι περιορισμοί που θεσπίστηκαν για το Εθνικό Πάρκο δεν αποτελούν ανασταλτικό παράγοντα ανάπτυξης αλλά πρόκειται για αναγκαία μέτρα προστασίας με σκοπό την προστασία του.

Ακολούθησε η εισήγηση του κ. Μάριου Αστερίου, Υπευθύνου του ΦΔ, ο οποίος με έναυσμα τη μελέτη τουριστικής ανάπτυξης που έχει συνταχθεί για τον Φορέα Διαχείρισης, μίλησε για την προσέλκυση επισκεπτών μέσα από την εκμετάλλευση του μεγαλύτερου εργαλείου μας, της ομορφιάς του Εθνικού Πάρκου και της ιδιαιτερότητας του.

Αναφέρθηκε στην ανάγκη ίδρυσης μικρών οικοτουριστικών μονάδων και υποδομών στην περιοχή για την υποδοχή όχι πλέον του συμβατικού τουρίστα αλλά του εναλλακτικού επισκέπτη.

Η ημερίδα έκλεισε με τις εισηγήσεις των εκπροσώπων της ΑΝΕΘ, κ. Γ. Πετρίδη και κα. Κανάκη, οι οποίοι αναφέρθηκαν στη δυνατότητα χρηματοδότησης επενδύσεων και δράσεων που αφορούν τον τουρισμό, και όχι μόνο, μέσα από προγράμματα που ήδη τρέχουν. Τα προγράμματα αυτά αφορούν στην ενίσχυση είτε τμήματος είτε εξολοκλήρου της επένδυσης για ιδιώτες αλλά και δημόσιους φορείς.

Για περισσότερες πληροφορίες απευθυνθείτε στην Αναπτυξιακή Θεσσαλονίκης (2310- 412050).

Ευχαριστούμε πολύ όλους όσους μας τίμησαν με την παρουσία τους και ευχόμαστε η ημερίδα αυτή να αποτελέσει την αρχή της διαμόρφωσης ενός συνολικού οικοτουριστικού μοντέλου για το Εθνικό Πάρκο λιμνών Κορώνειας Βόλβης και Μακεδονικών Τεμπών.

Ιδιαίτερες ευχαριστίες σε όσους συνετέλεσαν στην διεξαγωγή της ημερίδας, στον Οργανισμό Περιβάλλοντος Πολιτισμού και Αθλητισμού του δήμου Βόλβης (ΟΠΑΠ) για την άψογη συνεργασία, στον δήμο Βόλβης, και στη διεύθυνση των Λουτρών Απολλωνίας για την φιλοξενία.
 

Φορέας Διαχείρισης Λιμνών Κορώνειας Βόλβης και Μακεδονικών Τεμπών