Get Adobe Flash player

Newsletter

Γραφτείτε στο Newsletter μας και μείνετε ενημερωμένοι!

Μουσικοκινητική Αγωγή στον Δήμο Βόλβης!

Κύκλος 10 μαθημάτων Μουσικοκινητικής Αγωγής για παιδιά 3 - 5 ετών ξεκινούν στον Δήμο Βόλβης απο την κα. Ελένη Γαβριηλίδου.

Η μουσική είναι μια διεθνής γλώσσα που μοιράζονται από κοινού όλα τα παιδιά του πλανήτη. Είναι κάτι παραπάνω από ένα δυνατό και αυθόρμητο μέσο απόλαυσης και έκφρασης. Την τελεταία δεκαετία όλο και πληθαίνουν οι έρευνες για τα τεράστια οφέλη που έχει η ενεργή ενασχόληση με τη μουσική.

Το παιδί πρωτοέρχεται σε επαφή με τη μουσική ακόμα πρίν γεννηθεί, όντας στη κοιλιά της μητέρας του.Στη συνέχεια τα πρώτα χρόνια της ζωής ενός ανθρώπου είναι τα πιο καθοριστικά για τη μελλοντική σχέση του με τη μουσική. Η μουσική παιδεία αρχίζει από την κούνια. Το παιδί είναι ευαίσθητο σε κάθε μουσικό ερέθισμα μέσα στο οικογενειακό περιβάλλον, νανουρίσματα,

ταχταρίσματα, παιγνιοτράγουδα.Ομως τα οφέλη από τη σχέση αυτή δεν περιορίζονται αποκλειστικά στις μουσικές δεξιότητες. Η πρώτη έρευνα κατά την οποία μελετήθηκε και καταγράφηκε με τη μέθοδο του μαγνητοεγκεφαλογραφήματος (MEG), η εγκεφαλική δραστηριότητα και η οποία έγινε στον Καναδά το 2006 υπό την ερευνήτρια Laurel Trainor, επιβεβαίωσε και επιστημονικά την διαφορετική ανάπτυξη του εγκεφάλου των παιδιών που ασχολούνται με τη μουσική σε σχέση με εκείνων που δεν ασχολούνται. Εκτός από την αναμενόμενη βελτιωμένη μουσική ικανότητα, όσα παιδιά διδάχτηκαν μουσική είχαν καλύτερα αποτελέσματα στα τεστ μνήμης τα οποία είχαν συσχετιστεί με γενικότερες νοητικές δυνατότητες όπως η ανάγνωση και η γραφή, η γλωσσική μνήμη, η προσοχή, οι διεργασίες οπτικής αναγνώρισης χωρικών χαρακτηριστικών,τα μαθηματικά και το IQ. Με λίγα λόγια η μουσική παιδεία ασκεί σημαντική επίδραση στον τρόπο με τον οποίο ενεργοποιείται ο εγκέφαλος, σε γενικές νοητικές λειτουργίες και σε θέματα μη σχετιζόμενα άμεσα με τη μουσική.

Η πρώτη επαφή (Μουσικοκινητική Αγωγή, 3 - 5 ετών)

Η πρώτη επαφή με τη μουσική έχει στόχο να ξυπνήσει την αγάπη για τον ήχο και την ρυθμική κίνηση. Τα παιδιά μυούνται στον υπέροχο κόσμο του ρυθμού, της μελωδίας και της αρμονίας συνδυάζοντας την μουσική με την κίνηση. Έτσι μπορούν να ανακαλύψουν και να εξωτερικεύσουν τα συναισθήματά τους. Επίσης ακούν και μιμούνται μεγάλη ποικιλία ήχων από οποιαδήποτε ηχητική πηγή και μαθαίνουν να παρατηρούν όλα τα ακουστικά ερεθίσματα. Οι δραστηριότητες των παιδιών γίνονται ελεύθερα χωρίς εξαναγκασμό, γι’ αυτό ο παιδαγωγός ακολουθεί με ευελιξία τα παιδιά.Το μουσικό υλικό περιέχει απλά παιδικά τραγουδάκια, απλά παραδοσιακά τραγούδια, αυτοσχέδια τραγούδια, μικρά κρουστά όργανα ( ξυλάκια, ντέφι, τρίγωνο κ.τ.λ.) καθώς και μεταλλόφωνο και φλογέρα, ποικιλία ακουστικών ερεθισμάτων, ρίμες, στίχους, απλά κείμενα.

Εδώ θα πρέπει να σημειώσουμε πως αποδεχόμαστε και ασχολούμαστε με όλα τα είδη μουσικής στο αναλυτικό πρόγραμμμα, διότι όλα τα είδη έχουν αισθητική αξία και όλα μπορούν να προσφέρουν στην ολοκλήρωση της μουσικής προσωπικότητας του ανθρώπου. Στην ηλικία αυτή επίσης η οποιαδήποτε ενασχόληση με τη μουσική στηρίζεται σε βιώματα και έχει χαρακτήρα παιχνιδιού. Η γνωριμία με τη μουσική ξεκινάει με το παιχνίδι με τους ήχους. Η διδασκαλία της Μουσικοκινητικής Αγωγής στηρίζεται κυρίως στις μεθόδους διδασκαλίας της μουσικής των 3 μεγαλύτερων μουσικοπαιδαγωγών: του Dalcroze, Kodaly και Orff.

 

Στόχοι της Μουσικοκινητικής Αγωγής

Ενα σύγχρονο πρόγραμμμα μουσικής αγωγής περιλαμβάνει διαφοροποιημένες μουσικές δραστηριότητες που:

1) Αναπτύσσουν την ακουστική αντίληψη των παιδιών,

2) αναπτύσσουν την κατανόηση του ρυθμού που ενυπάρχει στο σώμα μας,

3) καλλιεργούν τη φωνή τους,

4) δίνουν ευκαιρία για εξερεύνηση των ηχητικών πηγών και μουσικών οργάνων,

5) δίνουν διέξοδο στην έκφραση συναισθημάτων,

6) αναπτύσσουν την φαντασία, τη δημιουργικότητα και την πρωτοβουλία,

7) καλλιεργούν την αρμονική συνύπαρξη και τη χαρά της ομαδικής δουλειάς,

8) προετοιμάζουν νοητικές διεργασίες χτίζοντας έννοιες και εγκαθιστώντας διαδικασίες.

9) αναπτύσουν την αίσθηση του χώρου και του χρόνου

 

Αποτελέσματα της διδασκαλίας της Μουσικοκινητικής Αγωγής

  • Κοινωνικοποίηση
  • Εξωτερίκευση συναισθημάτων
  • Γνωριμία με το σώμα και την έννοια του χώρου
  • Προσοχή, συγκέντρωση, αυτοέλεγχος, μνήμη
  • Συντονισμός και ανεξαρτησία κινήσεων
  • Φαντασία, δημιουργικότητα
  • Χαλάρωση

Οργάνωση των μαθημάτων

Το μάθημα της Μουσικοκινητικής Αγωγής θα διεξάγεται μια φορά την εβδομάδα με συνολική διάρκεια 60 λεπτά. Θα ήταν επιθυμητό τα παιδιά να μην απουσιάζουν συχνά (μιας και πρόκειται για ένα κύκλο 10 μόνο μαθημάτων) για να μην χάνουν την επαφή με το μάθημα. Σημαντικό είναι επίσης η ένδυση των παιδιών την ώρα του μαθήματος να είναι άνετη. Συνιστώνται φόρμες και αθλητικά παπούτσια.

Οι δραστηριότητες που γίνονται κατά τη διάρκεια του μαθήματος θα ήταν επιθυμητό και το ιδανικό, να συνδέονται άμεσα και συνεχώς με την καθημερινή ζωή του παιδιού και να είναι έντονη η προσπάθεια να μην αποτελεί η εκπαίδευσή του κάτι ξεχωριστό αλλά απλά μια δραστηριότητα ομαλά ενταγμένη στον κόσμο του.

Για τον λόγο αυτό θα ήταν καλό να υπάρξει κατά τη διάρκεια του προγράμματος συνεχής συνεργασία και συζήτηση μεταξύ γονέων και εκπαιδευτή. Η συμμετοχή του γονέα την ώρα του μαθήματος είναι προαιρετική.

Πληροφορίες και εγγραφές για το πρόγραμμα στο τηλέφωνο του Ο.Π.Α.Π. 2397021727 και στην διδάσκουσα του προγράμματος κα Γαβριηλίδου Ελένη στο τηλ. 6936663492.

"Γιατί αν τα παιδιά εκπαιδευτούν σωστά από όλους εμάς, θα μπορέσουν να επιφέρουν εποικοδομητικές και χρήσιμες αλλαγές στην ανθρωπότητα του μέλλοντος"