Get Adobe Flash player

Προτάσεις

Newsletter

Γραφτείτε στο Newsletter μας και μείνετε ενημερωμένοι!

Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων

Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων σήμερα και είναι καιρός να ασχοληθούμε λίγο σοβαρά με τα εκατομμύρια των ζώων που ζουν ταυτόχρονα με εμάς στον πλανήτη μας. Η επιλογή της 4ης Οκτωβρίου έγινε λόγω του εορτασμού της μνήμης του Αγίου Φραγκίσκου της Ασίζης, που έχει αναγορευτεί από την Καθολική Εκκλησία ως ο προστάτης των ζώων και του περιβάλλοντος γενικότερα.

Την πρωτοποριακή ιδέα για την καθιέρωση της ημέρας αυτής είχαν οι περιβαλλοντολόγοι που συμμετείχαν σε ένα συνέδριο για το περιβάλλον στην Φλωρεντία το 1931. Σκοπός τους ήταν να ευαισθητοποιηθεί το κοινό των ανθρώπων για τα υπό εξαφάνιση ζώα. Όμως πόσο "ευαισθητοποιημένοι" είμαστε από τότε, 77 χρόνια αργότερα;.

Αυτή την περίοδο διανύουμε την εποχή της μαζικής εξόντωσης των ζώων. Κάθε χρόνο περισσότερα από 2000 είδη εξαφανίζονται από το πλανήτη για πάντα. Τα γεγονότα είναι αδιάψευστα. Περισσότερα είδη ζώων θα εξαφανιστούν στη γενιά μας παρά όσα εξαφανίστηκαν από φυσικές αιτίες τα τελευταία 200 εκατ. χρόνια. Οι άνθρωποι που γεννήθηκαν μεταξύ του 1930 και του 2010 θα γίνουν μάρτυρες της ολικής εξαφάνισης περίπου του 1/3 τού μισού όλων των μορφών ζωής στον πλανήτη μας, πολλά εκ των οποίων είναι αποτέλεσμα περισσότερων από 2 δισ. χρόνων εξέλιξης.

Η εξαφάνιση ενός είδους του ζωικού βασιλείου είναι μια δύσκολη έννοια για να αποδοθεί. 'Οτι υπήρξε δεν υπάρχει πλέον και δεν θα εμφανιστεί. Είναι η απώλεια δισεκατομμυρίων χρόνων γενετικού προγραμματισμού. Είναι η καταστροφή της απόλυτης ομορφιάς, η εξαφάνιση της αλήθειας, η απώλεια της μοναδικότητας, η βεβήλωση του ιερού ιστού της ζωής. Τα παιδιά μας δυστυχώς δεν θα δούν ποτέ την τίγρη της Κασπίας, τον Ευρωπαικό λέοντα, τις γκρίζες φάλαινες του Ατλαντικού, τον Γυπαετό της Κρήτης.

Tουλάχιστον 1 εκατομμύριο είδη ζώων και φυτών θα αφανιστούν έως το 2050, σύμφωνα με αναλυτική έρευνα διεθνούς επιτροπής για τις επιπτώσεις του φαινομένου του θερμοκηπίου. Για πολλά από αυτά η σωτηρία είναι αδύνατη. Για τα υπόλοιπα; Υπάρχει η δυνατότητα να προστατευθούν; Μπορεί ο "κυρίαρχος της φύσης" άνθρωπος να προστατεύσει το αριστούργημα που για να δημιουργηθεί χρειάστηκαν δισεκατομμύρια χρόνια;

Με το Πρωτόκολλο του Kιότο (1997) έγινε μια αρχή. Τα βιομηχανικά αναπτυγμένα κράτη δεσμεύτηκαν να μειώσουν τις εκπομπές έξι (6) αερίων του θερμοκηπίου την περίοδο 2008-2012, σε ποσοστό 5,2% σε σχέση με τα επίπεδα του 1990, ενώ υπάρχουν προβλέψεις και για τις περιόδους 2013-2017 και 2018-2022. Με αυτό τον τρόπο επιτυγχάνεται ένα βήμα για την αποτροπή της υπερθέρμανσης του πλανήτη αιτία εξαφάνισης πολλών ειδών. Το δυσάρεστο βέβαια είναι ότι "πολιτισμένα κράτη" όπως αυτό των Η.Π.Α., αρνούνται να επικυρώσουν το πρωτόκολλο, ενώ ακόμη και η χώρα μας "διακρίθηκε άλλη μια φορά" ως η τελευταία, από τα 15 τότε μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που το επικύρωσε τον Μάϊο του 2002. Μόλις το Φεβρουάριο του 2005 το Πρωτόκολλο του Κιότο απόκτησε διεθνή δεσμευτική ισχύ.

Υποθηκεύσαμε το μέλλον μας στην ευδαιμονία του παρόντος και ξεχάσαμε την βασική αρχή για την επιβιωσή μας. Τον σεβασμό πρός κάθε μορφή ζωής, την αρμονική συνύπαρξη με τα εκατομμύρια άλλα είδη, πολλά εκ των οποίων κατοικούν και κατοίκησαν σ΄αυτό τον πλανήτη πολύ πριν οι προγονοί μας κάνουν την πρώτη τους εμφάνιση στην γή. Εξακολουθούμε και αντιμετωπίζουμε τα πάντα επιφανειακά και δεν ασχολούμαστε με τίποτα παραπάνω από τον εαυτούλη μας.

Πόσοι από εμάς γνωρίζουν ότι κάθε χρόνο εκατομμύρια ζώα που προορίζονται για σφαγείο μεταφέρονται μέσα και έξω από την Ευρώπη σε ταξίδια που διαρκούν πολλές μέρες, χωρίς νερό και τροφή, στοιβαγμένα όρθια στα φορτηγά, ακόμα και ανάμεσα στις ρόδες, εκτεθειμένα στο κρύο ή στην αφόρητη ζέστη παραβιάζοντας τις Οδηγίες της Ε.Ε. για τις μεταφορές ζώντων ζώων;

Πόσοι από εμάς γνωρίζουν τις βάρβαρες μεθόδους με τις οποίες σφάζονται και καταλήγουν στο πιάτο μας;

Πόσοι από εμάς γνωρίζουν για τα εντατικά, βιομηχανοποιημένα, απάνθρωπα εκτροφεία των ζώων που εκτρέφονται για το κρέας τους;

Πόσοι από εμάς εξακολουθούν να κυνηγούν ή να ψαρεύουν παράνομα και εκτός των νόμιμων περιόδων;

Πόσοι από εμάς απολαμβάνουν το θέαμα των 'υπάκουων' άγριων ζώων στο τσίρκο, που υπέστησαν άπειρες ώρες απάνθρωπης 'εκπαίδευσης';

Πόσοι από εμάς αφήσαμε ελεύθερο το κατοικίδιο μας αδέσποτο επειδή δεν μπορούσαμε πια να το συντηρήσουμε;

Ο Γκάντι είχε πει πως ένας λαός κρίνεται από το πώς φέρεται στα ζώα του. Άραγε τι λαός είμαστε εμείς;

Διαβάστε σχετικά:

Η Διακήρυξη των δικαιώματων των ζώων
World Animal Day
Απειλούμενα πτηνά στην Ελλάδα
Απειλούμενα είδη στην Ελλάδα
Η ιστορία του Πρωτόκολλου του Κιότο