Get Adobe Flash player

Προτάσεις

Newsletter

Γραφτείτε στο Newsletter μας και μείνετε ενημερωμένοι!

Προστατεύστε την Ποσειδωνία τώρα!!!

Το επίπεδο καθαριότητας της θάλασσας, που αποτελεί το νούμερο ένα περιουσιακό στοιχείο ολόκληρης της περιοχής μας, υποχώρησε αισθητά το χρονικό διάστημα μετά από την καταστροφική βροχόπτωση του Ιουνίου. Τα αναρίθμητα ρέματα της περιοχής, που στέλνουν τα όμβρια ύδατα στον Στρυμονικό Κόλπο, έφεραν μαζί τους και πολλά ανθρώπινα κατάλοιπα δημιουργώντας ένα δύσπεπτο θέαμα.

Ωστόσο η θάλασσα είναι ένας ζωντανός οργανισμός που φροντίζει, όσο ο άνθρωπος της επιτρέπει βεβαίως, να αυτοσυντηρείται. Τις τελευταίες ημέρες η καθαριότητα έχει επανέλθει σε φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα, γεγονός που μας χαροποιεί όλους ιδιαίτερα.

Βέβαια είναι ιδιαίτερα συχνό το φαινόμενο να επιπλέουν στις ακτές μας μεγάλος αριθμός φυκιών, ενώ ταυτόχρονα η θάλασσα παίρνει ένα πρασινωπό χρώμα. Είναι γνωστό ότι στον Στρυμονικό Κόλπο βρίσκεται ένα από τα πολλά θαλάσσια λιβάδια, που είναι γνωστά με το όνομα Ποσειδωνία (Posidonia Oceanica), που αποτελούν ευαίσθητα οικοσυστήματα. Κατά τους καλοκαιρινούς μήνες η υπερθέρμανση των λιβαδιών αυτών προκαλεί τα παραπάνω φαινόμενα.

Η Ποσειδωνία επηρεάζεται τόσο από την αλλαγή του κλίματος και την αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη, όσο και από την ανθρώπινη παρέμβαση. Η υπεραλιεία, ειδικά αυτή με συρόμενα εργαλεία, δημιουργεί μεγάλα προβλήματα στο οικοσύστημα αυτό, προκαλώντας έως και ανεπανόρθωτες ζημιές.

Η απαγόρευση της αλιείας, όπως τέθηκε από αρκετούς Δημοτικούς Σύμβουλους στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αγίου Γεωργίου, δεν είναι αρμοδιότητα του εκάστοτε Δήμου. Η ρύθμιση του ζητήματος αυτού μπορεί να λυθεί μόνο με παρέμβαση της Ελληνικής Πολιτείας.

"Ελλάδα, Ισπανία, Γαλλία και Ιταλία έχουν αποτύχει πλήρως να προστατεύσουν τα ευαίσθητα οικοσυστήματα και συχνά επιτρέπουν την αλιεία με καταστροφικά εργαλεία πάνω από σημαντικές περιοχές αναπαραγωγής και ανάπτυξης των ψαριών. Ειδικά στη χώρα μας αυτό δεν είναι δύσκολο να συμβεί, αφού το 80-90% των λιβαδιών δεν έχει καν χαρτογραφηθεί", τονίζει η Άντζελα Λάζου εκπρόσωπος της Greenpeace στην Ελλάδα.

Συγκεκριμένα στη χώρα μας παρατηρείται και πάλι, σε ένα ακόμη τόσο σημαντικό ζήτημα, η γνωστή κωλυσιεργία της πολιτικής ηγεσίας, η οποία όχι μόνο δεν έχει προχωρήσει εδώ και χρόνια στις απαραίτητες κινήσεις όπως είναι η χαρτογράφηση των λιβαδιών της Ποσειδωνίας, αλλά και αρνείται να λάβει τα απαραίτητα μέτρα προστασίας ακόμα και για περιοχές που έχουν χαρτογραφηθεί.

Πρόσφατο παράδειγμα, η απουσία υπουργικής απόφασης που θα απαγορεύει την αλιεία με συρόμενα εργαλεία στις περιοχές της Άνδρου που χαρτογράφησε πριν ένα χρόνο περίπου η Greenpeace σε συνεργασία με την Ομοσπονδία Παράκτιων Αλιέων και εθελοντές επιστήμονες.

Η οργάνωση κατέθεσε τους χάρτες τον περασμένο Δεκέμβριο στην Υπηρεσία Θαλάσσιας Αλιείας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, η οποία όμως αρνήθηκε προκλητικά να δεχτεί τη συγκεκριμένη χαρτογράφηση και να προστατεύσει τα λιβάδια της Άνδρου. Η Greenpeace ενημέρωσε τον Υπουργό κ. Χατζηγάκη για το ζήτημα, σε συνάντηση που έλαβε χώρα τον Απρίλιο, ο οποίος με τη σειρά του δεσμεύτηκε να εξετάσει το θέμα.

Η Greenpeace ζητάει από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να προχωρήσει άμεσα στις παρακάτω κινήσεις:
* Υπουργική Απόφαση που θα απαγορεύει την αλιεία με συρόμενα εργαλεία στις περιοχές που χαρτογραφήθηκαν πέρυσι από τους παράκτιους αλιείς, την Greenpeace και επιστήμονες, όπως ορίζει ο Μεσογειακός Κανονισμός για την Αλιεία.
* Χαρτογράφηση των λιβαδιών Ποσειδωνίας σε όλη την Ελλάδα.
* Καθορισμός θαλάσσιων καταφυγίων, όπως ορίζει ο Μεσογειακός Κανονισμός για την αλιεία.

Ένα πολύ ωραίο σλόγκαν μιας διαφήμισης οικολογικής οργάνωσης έλεγε:
"Το νερό είναι στοιχείο και στοιχειό".

Ας το προστατεύσουμε, για να μην το δούμε εχθρό μας...