Get Adobe Flash player

Προτάσεις

Newsletter

Γραφτείτε στο Newsletter μας και μείνετε ενημερωμένοι!

"Για µένα το κεντρικό θέµα της διάταξης, και σε αυτό δεν θα πάω πίσω, είναι η κατάργηση των κατατµήσεων και των παρεκκλίσεων" δηλώνει η Υπουργός ΥΠΕΚΑ

«Για µένα το κεντρικό θέµα της διάταξης, και σε αυτό δεν θα πάω πίσω, είναι η κατάργηση των κατατµήσεων και των παρεκκλίσεων»,τόνισε χθες η υπουργός Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρµπίλη, µιλώντας στο ραδιόφωνο του Σκάι, στον απόηχο της σκληρής αντιπαράθεσης για τη δόµηση στις περιοχές του ∆ικτύου Natura. Λίγο αργότερα, µιλώντας στον Flash, επισήµανε ότι «η κατάτµηση εξυπηρετούσε πάντα αλισβερίσια ανάµεσα στην πολιτική εξουσία και τους πολίτες». Οπως είπε ακόµη, «κι ένας που έχει 10 στρέµµατα απαγορεύεται να δώσει από 5 στρέµµατα σε κάθε παιδί».

Την ερχόµενη Τρίτη η υπουργός Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρµπίλη,όπως δεσµεύτηκε στην αρµόδια επιτροπή της Βουλής, θα καταθέσει τις αλλαγές στο σχετικό νοµοσχέδιο. Εκανε γνωστό ότι από την ψήφιση του νόµου και µετά οι ενδιαφερόµενοι για απόκτηση εκτός σχεδίου οικοπέδων στις περιοχές Natura 2000 θα πρέπει να έχουν 10 στρέµµατα προκειµένου να µπορούν να βγάλουν οικοδοµική άδεια. Η ίδια ξεκαθάρισε ότι δεν θα θιχτούν όσοι έχουν σήµερα 4 στρέµµατα.

Ωστόσο, µέχρι στιγµής, δεν έχει διευκρινίσει τι θα γίνει µε τις ενδιάµεσες καταστάσεις, δηλαδή για οικόπεδα από 4 έως 10 στρέµµατα, αλλά και µε τη µεταβίβαση της οικοδοµικής άδειας που έχει εκδοθεί για τα 4 στρέµµατα. Σε κάθε περίπτωση, όµως, δεσµεύτηκε να λάβει υπόψη στη ρύθµιση τις παρατηρήσεις των βουλευτών απ’ όλα τα κόµµατα.

Αντιδράσεις
Η «οπισθοχώρηση» της υπουργούΠεριβάλλοντος, όπως εκτιµού  νπαράγοντες της αγοράς,αναµένεται να προκαλέσει «ντόρο» στην κτηµαταγορά,αφού όποιοι µπορούν θα τρέξουν να προλάβουν να προχωρήσουν σε κατατµήσεις. Οι ειδικοί προβλέπουν ακόµη ότι πολλοί ιδιοκτήτες ακινήτων που έχουν µικρές ιδιοκτησίες – και δεν πληρούν τις προϋποθέσεις για να χτίσουν – θα αρχίσουν να προσκοµίζουν ακόµη και ψεύτικα τοπογραφικά – που είναι πολύ δύσκολο να ελεγχθούν. Παράλληλα, εκτιµάται ότι θα αυξηθούν – ώς την ψήφισητου νόµου– οι τιµές οικοπέδων πουείναι αδόµητα, αλλά µπορούν να συµβάλουν στον σχηµατισµό ενός αγροτεµαχίου 4 στρεµµάτων.

«∆εν είναι εύκολο»
Συµβολαιογράφοι, ωστόσο, ξεκαθαρίζουν ότι η κατάτµηση δεν είναι κάτι που γίνεται εύκολα, αφού, σύµφωνα µε τη νοµοθεσία, θα πρέπει να υπάρχει πρόσοψη σε δρόµο που να προϋπάρχει του 1923 (αφού απαγορεύεται το χτίσιµο στα λεγόµενα «τυφλά» οικόπεδα).

«∆εν µπορεί να υπάρχει ένα ενιαίο µέτρο – η αρτιότητα των 10στρεµµάτων – σε µια τόσο µεγάλη έκταση που καταλαµβάνουνοι περιοχές που περιλαµβάνονται στο ∆ίκτυο Natura 2000», υποστηρίζει ο αρχιτέκτονας - δρ πολεοδόµος Σπύρος Τσαγκαράτος. «Υπάρχουν βιότοποι που εξαιτίας της τουριστικής κίνησης (ιδιαίτερα όσοι βρίσκονται στα νησιά) κινδυνεύουν πολύ περισσότερο από κάποιους άλλους, όπου κανείς δεν ενδιαφέρεται να χτίσει».

Σύµφωνα µε τον ίδιο: «Για τις ιδιαίτερα ευαίσθητες οικολογικά περιοχές το κράτος θα µπορούσε να προχωρήσει σε απαλλοτριώσεις. Αυτά τα µέτρα δεν επιβάλλονται από τη µια µέρα στην άλλη. Αξιολογούνται, αιτιολογούνται και στη συνέχεια πείθεται ο κόσµος. Στη σύγχρονη οικολογία, στις περιοχές Natura επιβάλλεται η οργάνωσή τους σε συνδυασµό µε την κοινωνική ζωή, τα µνηµεία και οπωσδήποτε την πολιτιστική δράση. Η διαφορά από τα 4 στα 10 στρέµµατα σε τι συντείνει σε όλα αυτά;».

«Απαξίωση»
Οπως επισηµαίνει ο γραµµατέας της Οµοσπονδίας Μεσιτών Αστικών Συµβάσεων Ελλάδας ΓιάννηςΡεβύθης, «πρέπει να διατηρηθεί το δικαίωµα δόµησης στα 4 στρέµµατα και να µην καταργηθούν οι παρεκκλίσεις που υπήρχαν εδώ και χρόνια, διότι απαξιώνεται η ιδιοκτησία άνω των 300.000 ιδιοκτητών, εκ των οποίων άνω του 98% είναι µικροϊδιοκτήτες και αγρότες που ευελπιστούν κάποια στιγµή ή να πουλήσουν αυτή την ιδιοκτησία ή να φτιάξουν κατοικία γι’ αυτούς ή τα παιδιά τους».
 

Η ΥΠΟΥΡΓΟΣ  : Ξεκαθάρισε ότι δεν θα θιχτούν όσοι έχουν σήµερα 4 στρέµµατα

Ρεπορτάζ : Προκόπης Γιόγιακας

πηγή: Τα Νέα