Get Adobe Flash player

Προτάσεις

Newsletter

Γραφτείτε στο Newsletter μας και μείνετε ενημερωμένοι!

Συµβιβασµός Τίνας µετά τη θύελλα για τα 10 στρέμματα!

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Γιώργος Χρ. Παπαχρήστος ∆ηµήτρης Τζάθας

Σε συµβιβαστική λύση κατέληξε η σκληρή αντιπαράθεση της Κοινοβουλευτικής Οµάδας του ΠΑΣΟΚ µε την υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιµατικής Αλλαγής Τίνα Μπιρµπίλη, σχετικά µε τους όρους δόµησης σε περιοχές που έχουν χαρακτηριστεί Natura. 

Επειτα από αλλεπάλληλες διαβουλεύσεις στο παρασκήνιο και µια συνεδρίαση -φωτιά του ΚΤΕ του ΠΑΣΟΚ, κατά τη διάρκεια της οποίας οι φωνές των βουλευτών κατά της υπουργού ακούγονταν µέχρι έξω από την κλειστή αίθουσα, η κ. Μπιρµπίλη παρεµβαίνοντας στην αρµόδια επιτροπή της Βουλής κατά τη συζήτηση του σχεδίου νόµου δέχθηκε να ισχύσει η αρτιότητα των 4 στρεµµάτων για όσα αγροτεµάχια έχουν κατατµηθεί ήδη, αλλά µετά την ψήφιση και την ισχύ του νόµου η αρτιότητα να αυξηθεί στα 10 στρέµµατα. Παράλληλα η υπουργός αποδέχθηκε απαίτηση των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ αλλά και – αργότερα – βουλευτών όλων των κοµµάτων που µετέχουν στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παραγωγής και Εµπορίου να προσδιορίσει επακριβώς στο νοµοσχέδιο, το οποίο θα επαναφέρει στην Επιτροπή την επόµενη εβδοµάδα, πού θα ισχύει η αρτιότητα των 10 στρεµµάτων εντός των περιοχών που έχουν χαρακτηριστεί Natura.

Πριν από τη συνεδρίαση του ΚΤΕ, η κ. Μπιρµπίλη που εµφανιζόταν αµετακίνητη για τα 10 στρέµµατα είχε τετ α τετ συνάντηση µε τη γενική γραµµατέα παρά τω Πρωθυπουργώ Ρεγγίνα Βάρτζελη. Σύµφωνα µε πληροφορίες, η κ. Βάρτζελη της συνέστησε να αποδεχθεί τη συµβιβαστική λύση που πρότειναν οι βουλευτές ώστε να αποφευχθεί το αδιέξοδο, που θα προκαλούσε ρήξη στις σχέσεις της Κοινοβουλευτικής Οµάδας µε την κυβέρνηση. Νωρίτερα, ο προεδρεύων της Επιτροπής Παραγωγής και Εµπορίου βουλευτής Χαλκιδικής Γιάννης ∆ριβελέγκας κλήθηκε στο Μέγαρο Μαξίµου και είχε συνεργασία µε τον Πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου. Σύµφωνα µε έγκυρες πληροφορίες, ο κ. Παπανδρέου ζήτησε από τον κ. ∆ριβελέγκα «να τα βρουν οι βουλευτές µε την υπουργό» για να προχωρήσει το νοµοσχέδιο χωρίς εµπόδια στη Βουλή και να γίνει διαβούλευση επί των διατάξεων του νοµοσχεδίου ώστε να αποφευχθούν τριβές, οι οποίες θα µπορούσε να προκαλέσουν πρόβληµα στην κυβέρνηση.

Χωρίς ενηµέρωση
Ο κ.∆ριβελέγκας, από την πλευρά του,φέρεται να µετέφερε στον Πρωθυπουργό τον έντονο προβληµατισµό της Κοινοβουλευτικής Οµάδας για την άρνηση των υπουργών να συνεργάζονται µε τους βουλευτές. Μάλιστα ανέφερε ως παράδειγµα το συγκεκριµένο νοµοσχέδιο για τη βιοποικιλότητα, το οποίο καταρτίστηκε από το υπουργείο Περιβάλλοντος χωρίς προηγούµενη ενηµέρωση των βουλευτών. Πρέπει να σηµειωθεί ότι το θέµα αυτό, της απαξίωσης των βουλευτών από την ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιµατικής Αλλαγής, ήταν ένα από τα ζητήµατα που τέθηκαν µε ένταση κατά τη συνεδρίαση του ΚΤΕ, η οποία όπως προαναφέρθηκε χαρακτηρίστηκε από υψηλούς τόνους και βαριές εκφράσεις εκ µέρους των βουλευτών.

«∆εν µας λαµβάνετε υπόψη»
Χαρακτηριστικά, αναφέρεται ότι ο βουλευτής Ζακύνθου ∆ηµ. Βαρβαρίγος τόνισε απευθυνόµενος στην υπουργό «δεν µας ακούτε, δεν µας λαµβάνετε υπόψη, γιατί δεν µας θεωρείτε συµµάχους σας. Μας έχετε στη λογική της οµηρίας». Η βουλευτής Θεσσαλονίκης Χρύσα Αράπογλου δήλωσε ενοχληµένη για την απουσία από πλευράς υπουργείου µιας διαβάθµισης σε σχέση µε την αρτιότητα των οικοπέδων στις περιοχές Natura:«Με ενοχλεί», είπε, «η ισοπεδωτική αντιµετώπιση όλης της χώρας από τις υπηρεσίες του υπουργείου. ∆εν είναι νοµοθετικό έργο αυτό».

Ο βουλευτής της Β’ Αθηνών Γιάννης Βούρος, υπογράµµισε ότι «καλή είναι η οικολογία αλλά να µην καταντά οικολολαγνεία. ∆εν µπορεί να σκεφτόµαστε πού θα γεννήσει ο πελεκάνος και να τινάζεται στον αέρα το αναπτυξιακό σχέδιο µιας περιοχής»... Ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας Παναγιώτης Κουρουµπλής επιτέθηκε συνολικά στο νοµοσχέδιο που παρουσίασε η υπουργός, χαρακτηρίζοντάς το «νοµικά κενό» και απαιτώντας από την κ. Μπιρµπίλη να το επαναφέρει δεόντως συµπληρωµένο και εναρµονισµένο µε την πραγµατικότητα που υπάρχει στη χώρα. Ο βουλευτής Κοζάνης Αλέκος Αθανασιάδης χαρακτήρισε άδικο το νοµοσχέδιο και δήλωσε ότι ο ίδιος είναι απέναντι, διότι όπως είπε «δεν µπορεί να ισχύει το ίδιο κριτήριο σε όλες της ζώνες που έχουν χαρακτηριστεί ως Natura». Ο βουλευτής ∆ωδεκανήσου Νίκος Ζωίδης τόνισε ότι «δεν είναι δυνατόν να καταργούνται αναδροµικά όλες οι µέχρι τώρα παρεκκλίσεις» και υποστήριξε ότι «αυτός που έχτιζε στα 2 στρέµµατα ήταν ο φτωχός και όχι ο πλούσιος».

Η βουλευτής Τρικάλων Σούλα Μερεντίτη εκδήλωσε εξ αρχής τη διαφωνία της για την «οριζόντια λογική των 10 στρεµµάτων» και εισηγήθηκε στο υπουργείο να καταθέσει διαχειριστικές µελέτες για τις ζώνες που προστατεύονται από τη συνθήκη Natura.

«Σε εγρήγορση»
Ο συνάδελφός της στον ίδιο νοµό Χρήστος Μαγκούφης, σε ιδιαίτερα έντονο ύφος, κάλεσε τους συναδέλφους του να είναι σε εγρήγορση, εκτιµώντας ότι το υπουργείο Περιβάλλοντος σχεδιάζει να νοµοθετήσει και άλλα µέτρα τα οποία θα πλήξουν το κοινωνικό σύνολο.

Υπέρ επί της αρχής του σχεδίου νόµου τάχθηκε η βουλευτής της Νέας ∆ηµοκρατίας ∆ιονυσία Αυγερινοπούλου, ωστόσο χαρακτήρισε την επίµαχη διάταξη κοινωνικά άδικη επειδή παραβλέπει το γεγονός ότι η ελληνική ιδιοκτησία είναι µικρής έκτασης.

Κατά του άρθρου ήταν και η εκπρόσωπος του ΚΚΕ ∆ιαµάντω Μανωλάκου λέγοντας ότι «κινείται στη λογική του φασττρακ αφού χτυπά τη µικρή ιδιοκτησία γιατί θα σπεύσουν ν’ αγοράσουνοι πλουτοκράτες εκτάσεις για ένα κοµµάτι ψωµί».

Για καταφανή αδικία που δεν λαµβάνει στοιχειωδώς την οικονοµική πραγµατικότητα και τον κατασκευαστικό κλάδο, έκανε λόγο ο βουλευτής του ΛΑΟΣ Αστέριος Ροντούλης ενώ η βουλευτήςτου ΣΥΡΙΖΑ Ηρώ ∆ιώτη τάχθηκε υπέρ της σταδιακής κατάργησης της εκτός σχεδίου δόµησης.

Ανάλογη θέση για την κατάργηση της εκτός σχεδίου δόµησης εξέφρασαν τόσο ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Πάρις Κουκουλόπουλος όσο και ο Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος ωστόσο επεσήµανε ότι δεν πρέπει όλες οι περιοχές Natura να αντιµετωπίζονται µε τον ίδιο τρόπο, θέση - άποψη µε την οποία συµφώνησε και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Κώστας Καρτάλης ο οποίος συµπλήρωσε την αναγκαιότητα της έκδοσης ειδικών περιβαλλοντικών µελετών. Από την πλευρά τους, η Τίνα Μπιρµπίλη αλλά και ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Νίκος Σηφουνάκης τάχθηκαν υπέρ της σταδιακής κατάργησης των εκτός σχεδίου δόµησης περιοχών,ενώ η υπουργός αναγνώρισε ότι δεν µπορεί ο νοµοθέτης να έρχεται και να ανατρέπειτον οικογενειακό προγραµµατισµό όταν κάποιος έχει ακόµη και πρόσφατα αγοράσει έκταση µικρότερη των 10 στρεµµάτων σε περιοχές Natura.
 

ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΨΗΦΙΣΤΕΙ Ο ΝΕΟΣ ΝΟΜΟΣ Θα ισχύσει η αρτιότητα των 4 στρεµµάτων για όσα αγροτεµάχια έχουν ήδη κατατµηθεί

πηγή : Τα Νέα