Get Adobe Flash player

Προτάσεις

Newsletter

Γραφτείτε στο Newsletter μας και μείνετε ενημερωμένοι!

Ποιά Σχολεία συγχωνεύονται στην Επαρχία Λαγκαδά - Τί προβλέπει το σχέδιο!

 

Πάνω από 50 σχολεία προτείνεται να συγχωνευτούν στο νομό Θεσσαλονίκης, από τον Ασκό μέχρι και τη Λακκιά. Ηδη έχουν ξεκινήσει οι επαφές των στελεχών της εκπαίδευσης με τους τοπικούς φορείς για να διαμορφωθεί το «πακέτο» των τελικών εισηγήσεων, που θα αποσταλούν στο υπουργείο Παιδείας.

Επί... ποδός βρίσκονται οι εκπαιδευτικοί, οι οποίοι καλούν τους γονείς και τους δημάρχους να μη συναινέσουν σε οποιαδήποτε προσπάθεια κατάργησης σχολικών μονάδων.
Στην τελική... ευθεία έχει μπει η διαδικασία της διαβούλευσης για τη διαμόρφωση των εισηγήσεων των στελεχών της εκπαίδευσης για τις συνενώσεις - ιδρύσεις σχολικών μονάδων. Σε επιστολή της προς τους δημάρχους, η υφυπουργός Παιδείας, Εύη Χριστοφιλοπούλου, έχει αποσαφηνίσει ότι τα κριτήρια των συνενώσεων - ιδρύσεων σχολικών μονάδων είναι παιδαγωγικά, όπως η εφαρμογή των προγραμμάτων σπουδών και των καινοτόμων δράσεων του νέου σχολείου. Υπογραμμίζει, δε, ότι από τις συνενώσεις εξαιρούνται απομακρυσμένες, δύσβατες και ακριτικές περιοχές. Οι διευθυντές εκπαίδευσης καλούνται να υποβάλουν τις προτάσεις τους μέχρι τις 20 Φεβρουαρίου, αφού προηγηθεί διάλογος με τις τοπικές κοινωνίες.

 

Τα σχολεία που καταργούνται στην επαρχία Λαγκαδά

Την κατάργηση πέντε επαγγελματικών σχολών και λυκείων, καθώς και τη συγχώνευση 13 μικρών σχολικών μονάδων περιλαμβάνει η εισήγηση που έστειλε η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Θεσσαλονίκης στους προϊσταμένους, στις ΕΛΜΕ και στους λοιπούς φορείς. «Πρόκειται για ένα κείμενο διαβούλευσης, ώστε να έχουμε μία αφετηρία», σχολίασε ο διευθυντής Εκπαίδευσης, Παύλος Ματζιάρης.

 

Το κείμενο διαβούλευσης προβλέπει τη συγχώνευση:

1. Του 2ου Γυμνασίου Σοχού, που βρίσκεται στον Ασκό και έχει 24 μαθητές, με το 1ο Γυμνάσιο Σοχού.

2. Του Γυμνασίου Αρέθουσας με το Γυμνάσιο Αγίου Γεωργίου.

3. Του Γυμνασίου Εγνατίας (πρώην Προφήτη) με το Γυμνάσιο Νέας Απολλωνίας.

4. Του Γυμνασίου Καλλινδοίων με το Γυμνάσιο Λαγκαδικίων (Κορώνεια).

5. Του Γυμνασίου Λαχανά (Ξυλούπολης) που έχει 32 μαθητές με το Γυμνάσιο Ασσήρου.

6. Των Λυκειακών Τάξεων Αγίου Γεωργίου με το Γενικό Λύκειο της Ρεντίνας.

7. Του ΓΕΛ Καλλινδοίων με το ΓΕΛ Κορώνειας (Λαγκαδίκια).

8. Στο κείμενο διαβούλευσης προτείνεται η κατάργηση και του ΕΠΑΛ Λαγκαδά.

 

Πρωτοβάθμια εκπαίδευση

Στην περιοχή ευθύνης της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Θεσσαλονίκης έχουν καταγραφεί, σύμφωνα με πληροφορίες, 30-35 σχολεία που εμπλέκονται στη διαδικασία των συγχωνεύσεων, βάσει των χιλιομετρικών αποστάσεων και της οργανικότητάς τους. Οι συγκεκριμένες σχολικές μονάδες εντοπίζονται κυρίως στην επαρχία Λαγκαδά, στα χωριά γύρω από τη Χαλκηδόνα και στο δρόμο προς το Κιλκίς. Ωστόσο, ακόμη δεν υπάρχει τίποτα «χειροπιαστό», όπως ανέφεραν στελέχη εξηγώντας πως βρίσκονται σε εξέλιξη οι σχετικές συζητήσεις.

 

Μέτωπο εκπαιδευτικών

Κάθετα αντίθετοι στις συγχωνεύσεις και καταργήσεις σχολείων εμφανίζονται οι εκπαιδευτικοί, οι οποίοι προαναγγέλλουν μπαράζ κινητοποιήσεων το επόμενο διάστημα. Εχθές οι πέντε ΕΛΜΕ της Θεσσαλονίκης πραγματοποίησαν, στις 12.30 μ.μ., παράσταση διαμαρτυρίας στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, όπου ήταν να συναντηθούν με τον Παναγιώτη Ψωμιάδη. Ηδη, η ΟΛΜΕ έχει κηρύξει τρίωρη στάση εργασίας για τις τρεις τελευταίες ώρες του πρωινού κύκλου και τις τρεις πρώτες του απογευματινού. Τη Δευτέρα σχεδιάζουν να παρέμβουν στη συνεδρίαση της Κεντρικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων, που θα πραγματοποιηθεί σε κεντρικό ξενοδοχείο της Θεσσαλονίκης.

«Θέλουμε να τονίσουμε την ανεκτίμητη συμβολή των σχολικών μονάδων στη ζωή των τοπικών κοινωνιών και να τους ζητήσουμε να αποκρούσουν τις επιλογές του υπουργείου Παιδείας, που οδηγούν σε προκρούστιες συγχωνεύσεις-καταργήσεις πολλών σχολείων», δήλωσε ο πρόεδρος της Γ' ΕΛΜΕ-Θ, Τριαντάφυλλος Τρανός. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο πρόεδρος της Α' ΕΛΜΕ-Θ, Νίκος Αγαθαγγέλου, υποστήριξε ότι επιχειρείται η συρρίκνωση των σχολείων με... οικονομίστικους τρόπους. «Εδώ δόθηκε αγώνας για να κρατήσει κάθε τοπική κοινωνία το σχολείο της και τώρα, με την πολιτική της μείωσης του κόστους, καταργούνται σχολεία και είναι αμφίβολο αν τα παιδιά σε αγροτικές, φτωχές περιοχές θα συνεχίσουν τη φοίτηση στην υποχρεωτική εκπαίδευση», πρόσθεσε ο ίδιος.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γονέων του νομού Θεσσαλονίκης, Γιώργος Θώμογλου, είπε πως «δεν είμαστε αρνητικοί, όπου είναι αναγκαίες οι συγχωνεύσεις, αρκεί να μας παρουσιάσουν στοιχεία και να μην αυξηθεί ο αριθμός των μαθητών πάνω από τους 25 στα τμήματα των δημοτικών και πάνω από τους 28-30 στα τμήματα των γυμνασίων - λυκείων». Ο ίδιος εξέφρασε την πεποίθηση πως δε θα χαθούν οργανικές θέσεις εκπαιδευτικών.

 πηγή : Lagadas.net