Get Adobe Flash player

Προτάσεις

Newsletter

Γραφτείτε στο Newsletter μας και μείνετε ενημερωμένοι!

04/05/2014 Πεζοπορία στα Μακεδονικά Τέμπη - Κάστρο Ρεντίνας - Αγία Μαρίνα

 

Πεζοπορία:Μακεδονικά Τέμπη -Κάστρο Ρεντίνας- Αγία Mαρίνα
Η πεζοπορία θα πραγματοποιηθεί από κοινού με τον σύλλογο “Περιηγητές”


Τοποθεσία: Σταυρός Θες/νίκης
Ημερομηνία πεζοπορίας: 04/05/2014
Συνολική ώρα πεζοπορίας: 2:20 ώρες καθαρός χρόνος
Βαθμός δυσκολίας: (Α) Εύκολη
Τόπος συνάντησης: Στη διασταύρωση του Σταυρού
Ώρα συγκέντρωσης: 10:15π.μ.
Ώρα εκκίνησης : 10:30π.μ.


Περιγραφή διαδρομής: Η συγκέντρωση το πρωί θα γίνει στις 10:15πμ. με Ι.Χ στη διασταύρωση του Σταυρού, όπου θα παρκάρουμε εκεί τα αυτοκίνητα μας.

Η πεζοπορία ξεκινάει 10:30πμ. από δασικό δρόμο και συνεχίζει σε μονοπάτι φτάνοντας μετά από 50 λεπτά στο Κάστρο Ρεντίνας, όπου κάνουμε περιήγηση μέσα στον αρχαιολογικό χώρο.

Μετά το τέλος της περιήγησης συνεχίζουμε μέχρι την εκκλησία της Αγίας Μαρίνας έχοντας περπατήσει άλλα 20 λεπτά. Εκεί ξεκουραζόμαστε και επιστρέφουμε από την ίδια διαδρομή σε 1 ώρα και 10 λεπτά στο σημείο εκκίνησης.

Η διαδρομή είναι επίπεδη σε δάσος από πλατάνια και δίπλα σε ποτάμι και προτείνεται για όλες της ηλικίες.

Όσοι επιθυμούν μπορούν να ακολουθήσουν το πρόγραμμα του συλλόγου Περιηγητές: όταν φτάσουμε, δηλαδή, στην Αγία Μαρίνα μπορούν να πάρουν το λεωφορείο που θα τους περιμένει εκεί για φαγητό στην ταβέρνα στο Μόδι και μετά το φαγητό θα τους επιστρέψει πίσω στη διασταύρωση Σταυρού.

Εξοπλισμός: ορειβατικά μποτάκια η αθλητικά παπούτσια, καπέλο, γυαλιά ηλίου, μπατόν πεζοπορείας, αντιανεμικό/αδιάβροχο, νερό.

Για πληροφορίες στο τηλ. 6974115552 Βουλτσιάδης Βασίλης

Φυσιολατρικός Ορειβατικός Σύλλογος Σταυρού ΦΟΣΣ

Η Ταξιδιωτική Λέσχη Θεσσαλονίκης συνεχίζει τις φυσιολατρικές και πολιτιστικές της εξορμήσεις.
Πόσες φορές δεν σκεφθήκαμε: αχ! να είχαμε λίγο χρόνο να γνωρίσουμε αυτήν την παραμυθένια περιοχή! τα Στενά της Ρεντίνας,  που τόσες φορές διασχίζουμε με το αυτοκίνητό μας, κάνοντας την διαδρομή Θεσσαλονίκη-Καβάλα από την παλιά Εθνική Οδό.

Ήρθε λοιπόν το πλήρωμα του χρόνου να επισκεφθούμε την περιοχή και να περπατήσουμε στην κοιλάδα των Μακεδονικών Τεμπών. Τα Μακεδονικά Τέμπη ή Στενά της Ρεντίνας είναι η περιοχή ανάμεσα στο Στρατονικό και το Κερδύλιον όρος. Αποτελεί μια κατάφυτη  κοιλάδα που ξεκινά από την λίμνη Βόλβη και καταλήγει στον Στρυμονικό κόλπο. Η βλάστηση αποτελείται κυρίως από μεγάλα πλατάνια, ιτιές, φλαμουριές, φράξους. γάβρους και κρανιές. Ιδιαίτερα εντυπωσιακή είναι η παρουσία των αναρριχόμενων φυτών, όπως του Κισσού, που αγκαλιάζουν με το πυκνό φύλλωμά τους τα τεράστια πλατάνια. Αποτελεί περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους που προστατεύεται από την διεθνή συνθήκη Ραμσάρ. Η έκτασή του φτάνει περίπου τα 650 στρέμματα, και διασχίζεται σε όλο το μήκος του από τον ποταμό Ρήχειο.Η κοιλάδα των Μακεδονικών Τεμπών εκτός από το μεγάλο οικολογικό ενδιαφέρον που παρουσιάζει, έχει και μεγάλη ιστορική σημασία.

Διάρκεια εκδρομής: μονοήμερη
Πρόγραμμα εκδρομής:
09:00 Αναχώρηση από το Δημοτικό πάρκινγκ  δίπλα από το πάρκιγκ του Ποσειδωνίου με λεωφορείο.
10:30’ Άφιξη στο σημείο εκκίνησης τους μονοπατιού για την διάσχιση της κοιλάδας των Μακεδονικών Τεμπών. Συνολική διάρκεια πορείας 1:30 σχεδόν σε ευθεία (υψομετρική διαφορά +20), με έδαφος αμμώδες, και μέσα από δάσος πλατανιών δίπλα στον Ρήχειο ποταμό.
12:00-13:00 Επίσκεψη στο Κάστρο της Ρεντίνας, με την άριστη αναστήλωση και την εκπληκτική θέα σ’ όλο τον ορίζοντα
13:30-15:30 Άφιξη στο πανέμορφο πέτρινο εκκλησάκι της Αγίας Μαρίνας. Επίσκεψη στο εκκλησάκι και στην συνέχεια φαγητό είτε  μπάρμπεκιου στον αύλειο χώρο του ναού (με μενού διάφορα ντόπια κρέατα όπως μπιφτέκια, σουβλάκια, παντσέτες, λουκάνικα, σαλάτα, φέτα και κρασάκι) ή σε ταβερνάκι της περιοχής εφόσον ο καιρός δεν βοηθάει.

Τιμή 8-10 Ε/ περίπου για τους ενήλικες και 4Ε -5Ε  για τα παιδιά.
Στην συνέχεια θα επισκεφθούμε την διπλανή φάρμα ΑΠΟΛΛΩΝΙΑ ΙΛΗ για χαλάρωση με καφεδάκι και γλυκάκι και ιππασία των παιδιών εντός του κτήματος. (κόστος 5Ε/ για την ιππασία).
18:30- 19:00 Επιστροφή στην  Θεσσαλονίκη. Τέλος εκδρομής.
Κόστος εκδρομής:
15 ευρώ/ για τους ενήλικες και
10 ευρώ / για τα παιδιά

Το κόστος περιλαμβάνει: Την μεταφορά με πούλμαν και  την διοργάνωση. Στην παραπάνω τιμή δεν περιλαμβάνεται το γεύμα και τις δραστηριότητες στην Απολλωνία Ίλη.

Σημείωση: Παπούτσια για περπάτημα, καπέλο και παγούρι με νεράκι.   Έλληνες Περιηγητές